Carina Evytt – Dæmoner

Dæmoner - Carina EvyttDæmoner
Roman af Carina Evytt
Tellerup 2013, 394 sider

Det at folk kæmper med dæmoner er noget man både kan sige om nogen der kæmper imod ting i sig selv, eller om udefrakommende kræfter. Evytt-romanen Dæmoner starter med en kamp hvor dæmonen er meget virkelig, eller rettere prøver på at blive det. Teenageren Jannichs far er ved at udføre et ritual, hvori han prøver at åbne vejen for dæmonen Thalaktis ind i vor verden; et ritual som bl.a. involverer Jannichs søster. I forsøget på at redde sin søster, dræber Jannich sin far.

Jannich ender i forskellige behandlingsforløb for at behandle de vrangforestillinger som han går med, og som følge af episoden med sin far. Han bor stadig i samme område for han ser det nu som sin opgave at forhindre at Thalaktis kommer igennem til vor verden, og Jannich må så finde sig i at ingen tror ham, og at alle tror han er skør.

Izzy kæmper også imod sine dæmoner. Dette værende i sit valg af mænd, der ofte viser sig at være voldelige over for hende. I et forsøg på at komme væk fra sin seneste kæreste stikker hun af en dag han ikke er hjemme. Det der giver hende modet, er at veninden Rikke har arrangeret hele flugten, og taget sig af alt det praktiske. Flugten går til Rudstrup hvor Rikke bor, og hvor de har fundet et hus de kunne leje til Izzy.

Huset er selvfølgelig det hus hvori Jannics familiedrama udspillede sig, og han bliver noget nervøs ved at Izzy flytter ind, og forsøger bl.a. at skræmme hende væk.
Bogens primære hovedperson er Izzy der desperat prøver at få styr på sit liv, og prøver at komme videre med sit liv. Det var dog ikke kun kæresten der plagede hende, og hun går da også rundt med en mindre sindslidelse der gør at hun ikke altid helt tør tro på hvad hun observerer. På et tidspunkt ser hun bl.a. spøgelset af Jannichs mor.

Rikke er glad for at hun har fået sin veninde væk fra hendes plageånd, men er også bekymret for om hun blot har fået givet hende nye. Hun begynder at fornemme at Izzy ændrer sig, og begynder sågar på et tidspunkt at blive nervøs for om der er noget om Jannichs snak, og at der er en dæmonisk kraft som er ved at få indflydelse på Izzy og alle folk omkring hende.

Det er sjældent at vi får danske horrorbøger på et sideantal som denne, og de gange hvor vi har, har det ofte været action og splat der har fyldt de mange sider (hvilket på ingen måde er ment negativt). I Dæmoner bruges alle siderne til at fortælle om personer, der samtidig med at de kæmper imod udefrakommende dæmoniske kræfter, også har indre kampe som skal vindes, for at de kan bevarer styrken til at bekæmpe hvad der ellers kommer. Og det er meget der vælter ned over personerne, og efterhånden som tingene udvikler sig bliver deres situation mere og mere desperat. De har dog hele tiden muligheden for at give efter for de forskellige dæmoner de kæmper imod.

Carina Evytt har formået at komponere en god sammenhængende og spændende historie, hvor man nemt kan sætte sig ind i personernes motiver og handlinger. Ud over at være velkomponeret så er bogen også velskrevet og er en af de bedste danske horrorbøger længe, hvilket også blev tydeliggjort af at den blev indstillet til årets horrorpris; en nominering som den bestemt fortjente.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 40

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *