Benjamin Rosenbaum – Start Uret

starturetStart Uret
Novellesamling af Benjamin Rosenbaum
Oversat af Lise Andreasen
Science Fiction Cirklen, 2010

Science Fiction Cirklen udgav for snart et stykke tid siden en samling af den schweiziske forfatter Benjamin Rosenbaums noveller. Han er en relativ ny forfatter, og en af de mange der i det sidste årti er piblet frem af folk, der skriver på engelsk, selvom det ikke er deres modersmål og som har succes med det. I hvert fald set ud fra et anmeldelsessynspunkt. Science Fiction Cirklen har udvalgt 14 noveller og oversat dem – ganske udmærket af Lise Andreasen.

Start uret” er en fortælling om, hvordan verden kunne blive, hvis vi kan via teknologi kunne styre vores kroppe i en sådan grad, at vi selv bestemmer, hvornår vi vil vokse op. Og hvordan det så stadig alligevel vil være svært at blive voksen.

“At falde” er en meget kort historie om netop dette, at falde. At give sig hen. “Biografiske noter” er en steampunk-agtig historie med lidt ekstra magi og mysterier.

“Slaget” er en detektivfortælling på et par sider, og er ikke særlig lineær. “Myrekongen” var min yndlingshistorie i samlingen, en mystisk blanding af superskurke/helte og en kærlighedshistorie og et rigtigt eventyr om økonomi og it.

“Andre byer” er en beskrivelse af tre byer, der alle på hver deres måde er uden for virkeligheden. “Favne-det-nye” er en rigtig alien historie om Vru, der er en fattig stenskærer, hvis mester er døende. Han lever i en verden hvor erindringer kan arves, og han er ikke kun fattig materielt men også på netop minder, og han har fået besked på at skære en ny gud. En meget spændende og godt fortalt historie.

“Vågen i natten” er en kort historie om Rachel, der vågner i natten og er bange for at der kommer en løve. Det gør der ikke, men måske er hendes frygt ikke ubegrundet. Hvordan taler vi med vores børn om døden? “Strejfer” er om den udødelige Ivan, der tom og træt efter en langt liv, møder Muriel og gifter sig med hende, og måske finder ud af, at livet og de dødelige stadig kan overraske.

“Ni alternative alternative historier” er netop det; om historier og det frie valg på et par sider. Doktor Nefarios dødsfælde om en psykiater, der behandler en superhelt – måske Batmans Robin – for hans mindreværdskompleks over telefonen, mens superhelten er ved at forsøge at undslippe titlens dødsfælde. Men hvem har de største problemer, superhelten eller psykologen?

I “Lille dråbe” er de måske to sidste levende intelligente væsener på vej mod galaksens kerne for at finde deres skaber, eller er de på vej hen for at dø efter at have levet for længe? Det er ren space opera og en fortrinlig historie som jeg ikke skal røbe for meget af.

Jeg syntes det var en fortrinlig samling, og efter at have læst den anden gang, så tænker jeg at det er en fornøjelse at se noget af den alternative science fiction, der er i Europa, komme til Danmark. Samtidig er det en tankevækkende blanding af klassisk science fiction og eksperimenterende skriverier, der hele vejen igennem holder tempo og interessen fanget hos læseren.

Anmeldt af Jesper Rugård i Himmelskibet 41

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Benjamin Rosenbaum – Start Uret

  1. Henning Andersen skriver:

    Benjamin Rosenbaum er faktisk amerikaner, selvom han ganske rigtigt bor i Schweiz. Engelsk må derfor siges at være hans modersmål. Det gør ikke historierne ringere eller anmeldelsen dårligere. Det er bare en lille rettelse.

  2. Jesper Rugård skriver:

    Ah, tak for korrektionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *