H. Nissen – Urmunden

urmundenUrmunden og andre SF noveller
Novellesamling af H. Nissen
Science Fiction Cirklen, 2011

Helle Nissens samling af science fiction-noveller er et interessant bekendtskab. Der er tale om klassiske temaer som genetik, det fremmede og menneskehedens undergang. Der er fire noveller, hvoraf den ene er på omkring 100 sider, og næsten må betragtes som en roman.

Den første, og længste er “Urmunden”. I den mødes Daniel og Laura igen efter mange år. Daniels bedste ven var Clara, Lauras datter, og det at Clara døde da de var små, har påvirket både Laura og Daniel. Daniels ser syner og bliver totalt besat af tanken om Claras mor og forfølger hende. Både Clara og Daniel er blandt de sidste børn i verden, som er blevet ramt af et eller andet, der gør menneske ufrugtbare, og måske er Claras død ikke det uheld, Daniel troede det var.

Historien lægger spændende ud, men taber i tempo, og de anslag, der i starten er til at gøre den til en generel fortælling om liv og død og meningen med livet, når vores forudsætninger for liv og forplantning ændres, forsvinder efterhånden i action og ender ud i en (for mig) lidt for naturromantisk morale.

“Den ukendte ø” er en kortere fortælling om Freja, der er om bord på et forskningsskib i den Botniske Bugt og ved et tilfælde falder over en mystisk skabning på en ukendt  ø i bugten. Igen er der tale om en historie om forsøg med at skabe liv og om magthavernes kyniske forhold til de liv, de skaber. Historien er igen godt fundet på, og lægger lovende ud, men slutningen med dens fokus på Frejas intuition får mig til at føle mig en smule snydt.

“Drømme om solen” er en katastrofehistorie. Jorden er blevet ramt af en meteor, og det har udløst en omfattende katastrofe, der har gjort at Sebastian er vokset op uden at have set solen i sit korte liv. Han trodser sin fars advarsler og går alligevel udenfor. Denne her er en klassisk fortælling om, hvor galt det kan gå, hvis man overtræder grænser.

“Nux” er en historie om mødet med det fremmede. Jakob er blevet sendt til Nux for at arbejde på de kornmarker, der skal forsyne Jorden med mad. Han møder de indfødte og bliver blandet ind i kampen mellem dem og jordboerne om herretdømmet over Nux. Udover den noget søgte økonomiske model – det er nok usandsynligt, at det ville kunne betale sig at transportere korn fra en anden planet til Jorden – så er det spændende historie – omend jeg havde en smule svært ved helt at fange den allersidste slutpointe.

Jeg synes generelt, at det var en spændende, men også noget ujævn samling noveller. De er bygget op med en fin intro, men falder så noget sammen undervejs. Enten fordi der ikke er helt nok kød på slutningerne, der nok mangler et lille twist, eller måske fordi de taber deres indre sammenhængskraft.

Anmeldt af Jesper Rugård i Himmelskibet 41

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *