Kaspar Colling Nielsen – Den danske borgerkrig 2018-24

Den danske borgerkrig 2018-24Den danske borgerkrig 2018-24
Roman af Kaspar Colling Nielsen
Gyldendal, 2013, 224 sider

Vi er nogle hundrede år ude i fremtiden, og den danske borgerkrig er for længst overstået. Der er dog udviklet en teknologi så dem der har penge nok, kan betale sig til en stamcellebehandling som både forlænger   livet og ungdommen. Bogens hovedperson kan således her mange år efter stadig berette om sine erindringer fra krigen, samt krydre sin fortælling med erindringer og anekdoter fra sine mange leveår.

Selve krigens udbrud sker på baggrund af en folkelig opstand på baggrund af den finansielle krise. De der har lidt, bebrejder dem som har meget, at samfundet bryder sammen i den finansielle krise. Hovedpersonen hører til på oprørernes side, da han har forelsket sig i en kvinde som er meget aktiv i kampene. Hun er en del er en terrorgruppe som torterer og dræber de rige for at skabe frygt. Problemet er at han faktisk er en af de rige, da han har en stor arv stående; han tør blot ikke fortælle hende det, da han frygter for hendes reaktion. Han ender med at forlade hende, noget han har fortrudt mange gange igennem årene.

Krigen er blodig, men da den slutter, finder livet tilbage, omend krigen har efterladt så dybe indtryk, at han 450 år senere kan fortælle sin historie, som var det sidste år krigen fandt sted.

Bogens stærke side er ikke historien om krigen, den er blot en småpolitisk kommentar på tingenes tilstand i dagens Danmark. Bogens force er de mange anekdoter som den er krydret med. På samme måde som at Kaspar Colling Nielsens prisvindende debut Mount København egent­ig var en novellesamling der var flettet sammen omkring bjerget, så er denne bog en samling fortællinger der mere eller mindre er knyttet til borgerkrigen. Der er historien om den sadistiske eneboer som ender med at vokse i ét med sin gård og naturen og bliver husket som en pioner, hvor han blot var ondskabsfuld. Der er præsten som vil have et nyt skib til at hænge og udsmykke sin kirke. Han får meget mere end han betaler for, hvilket gør at kirken får et imponerende skib, men kirken er ikke længere brugbar.

I den gennemgående historie om rigmanden er det mest interessante hans samtaler med sin hund. Hunden har også fået stamcellebehandling og er nu 350 år gammel, og igennem de mange år har den lært at tale. Samtidig med at hunden har fået evnen til at tale, har den også udviklet intelligens, men den er stadig underlagt sine instinkter som at snuse andre hunde bagi og æde afføring. Nu skammer den sig blot ved at gøre det.

De mange spøjse ideer som de små historier i bogen bygger på, gør at bogen tager læseren godt rundt i et forunderligt fortælle­univers. Bogen skal således ikke læses for sin fremstilling af en evt. fremtidig borgerkrig i Danmark, men den skal læses for at man kan blive underholdt af en række små, mærkelige fortæl­linger.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 41

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Kaspar Colling Nielsen – Den danske borgerkrig 2018-24

  1. Rasmus Wichmann skriver:

    Vi skal vel alle sammen være taknemmelige over at “en række små, mærkelige fortæl­linger” kan opnå status som “14-dages-lån.” Men jeg er stadig nødt til at spørge: Hvordan? Hvorfor har Gyldendal og de danske læsere kastet sin kærlighed på netop denne bog? Hvad gør den anderledes end, say, Udkantshistorier?

  2. Rasmus, det er fordi CKN skriver godt og finder den rette balance mellem de enkelte elementer i den historie han sætter sammen. Den er ikke en roman i den forstand, men heller ikke en novellesamling, som Thomas også fremhæver. Den er mere en udklipsholder med en interessant ramme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *