Det kom fra en anden verden
Novellesamling af John W. Campbell
Science Fiction Cirklen (SFC) 2011, 246 sider.
Særligt én historie i denne samling lokkede denne anmelder til at læse værket, og det er titelnovellen, “Det kom fra en anden verden”, der siden har været filmatiseret i flere omgange under titlen The Thing (From Another World).
Imidlertid er historierne også interessante at læse for science fiction-interesserede, der gerne vil opleve genrens udvikling. Campbells historier fra 1930’erne og hans virke som redaktør var i mange år med til at forme miljøet og genren omkring science fiction. Samlingen rummer seks historier af Campbell og et fyldigt efterord af samlingens redaktør, Rasmus Wichmann, der skriver med stor entusiasme, men også grænsende til det indforståede. Samlingen er drevet af entusiasmen for at bringe Campbell til det danske marked, da historierne ikke tidligere har været oversat, men det er ikke historier som er helt lette at læse. Dels er der komprimeret megen tekst ind på hver side, hvor linjeafstand og størrelse er blevet ofret, og dels svinger oversættelserne fra tekster der forsøger at gengive Campbells bedagede, svulstige sprog, og til nøgterne gengivelser hvor man fornemmer den engelske tekst lige under overfladen, frem for en velklingende dansk tekst.
Dette forstærkes af at historierne i flere tilfælde også synes bedagede. Teknologiske landvindinger løber hurtigt fra science fiction (men det er heller ikke science fictions opgave at spå om disse), men de stærke spekulative værker formår at blive stående, selv når teknologien og det datidige verdensbillede er forældet, og her formår ikke alle Campbells historier helt at følge med. Det gør flere af novellerne til uinteressant læsning, som har mere historisk relevans, end spændende læsning, men novellen “Det kom fra en anden verden”, som åbner for samlingen er stadig en stærk og spændende historie om et rummonster, der på en øde base truer besætningen med sin evne til at skifte udseende, og væsenet er mere end et primitivt monster. Det er en historie som gennem nu tre film og tegneserier og andet godt lever videre.
Dobbeltnovellen “Ud af natten” og “Aesirs kappe”, som handler om hvorledes menneskeheden rejser sig efter 4000 års under-trykkelse af Sarn-matriarkatet, der invaderede Jorden i 1977. Sarnerne udryddede størstedelen af menneskeheden, så kun de usle var tilbage, og det har taget 4000 år at fremavle en ny værdig menneskehed, der besidder en overlegen snilde, og mentale kræfter til at foranstalte et oprør og fordrive besætterne på deres egen snedige manér (som ikke skal afsløres her). Det er en langtrukken historie.
“Den bedste af alle fremtider” er fjerde historie, og det er en grum historie om at kunne se mulige versioner af ens fremtid, og to mænds skæbnesvangre forsøg på at manipulere deres egne liv via en maskine, der lader dem få indblik i fremtiden. Historien har nærmest karakter af at være en Twilight Zone-type fortælling, og den er stadig læseværdig, da problemstillingen overskrider tiden.
De to sidste historier er “Tusmørke” og “Nat”, som drager paralleller til H.G. Wells’ Tidsmaskinen, og de følger tiden frem til menneskehedens og universets endeligt langt, langt ude i fremtiden. Begge er stille skæbneberetninger om døende verdener sat i et univers, hvor der ikke er en metafysisk apokalypse eller ragnarok til at afslutte det hele, men hvor verden består, indtil dens naturlige ende og uden hensyn til menneskehedens bedrifter.
Samlingen er et godt tiltag, men den er hæmmet af sine tunge oversættelser, og det er godt endelig at se Campbell på dansk.
Anmeldt af Morten Greis Petersen i Himmelskibet 42
Pingback: Det kom fra en anden verden - Betatester