Young Ones

young-ones-posterYoung Ones
Film, USA 2014, 100 min.
Instr.: Jake Paltrow
Medv.: Kodi Smit-McPhee, Michael Shannon, Nicholas Hoult, Elle Fanning

Engang i nær fremtid er der vandmangel i landbruget, og vi følger en lille familie som på trods af udviklingen er blevet på deres farm i tiltro til at lykken nok skal vende. De kan ikke dyrke noget længere, så de ernærer sig ved lidt handel og smugleri, mens de forsøger at overtale de lokale vandmyndigheder til at lægge en vandledning ud i nærheden af deres marker. Da deres æsel, som de er afhængige af, brækker benet og må aflives, køber de i stedet et robotmulddyr.

Filmen er et drama som ikke har noget voldsomt stort science fiction element, men robotmulddyrets programmering og video-optagelser bliver dog afgørende for plottets udvikling. Filmen er opdelt i tre kapitler, hvor man følger henholdsvis faren (Michael Shannon), datterens kæreste (Nicholas Hoult) og sønnen (Kodi Smit-McPhee). Der sker ting og sager som sønnen gradvist finder frem til, og i denne proces må man især rose alle hovedpersonernes fremragende skuespil. Elle Fannings rolle som datteren er måske lidt forsømt, men hun har i det mindste én god scene. Som intenst drama er det en kraftfuld film, som spænder mellem både det meget dystre (f.eks. salg af spædbørn) og det mere optimistiske, altid med øje for de store menneskelige omkostninger.

Man kan diskutere om slutningen er lykkelig, men historien er under alle omstændigheder velafrundet og endnu en fjer i hatten for især den unge australier Kodi Smit-McPhee, som har imponeret i stort set alle de film, han hidtil har været med i – f.eks. for relativt nylig A Birder’s Guide to Everything og Romeo & Juliet, begge fra 2013. Young Ones er en god film, men hvis man ser den for at se en science fiction-film, så kan man godt blive lidt skuffet over det beskedne sci-fi indhold.

Karakter: 7 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet 43

Dette indlæg blev udgivet i Film, Science Fiction og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *