The Anomaly

Low Resolution Approval PDFThe Anomaly
Film, UK 2014, 97 min.
Instr.: Noel Clarke
Medv.: Noel Clarke, Ian Somer­halder, Alexis Knapp, Brian Cox, Luke Hemsworth

Low-budget britisk sci-fi action! Det er ikke altid noget at råbe hurra for, men nogle gange sker miraklet. Noel Clarke, kendt som Mickey Smith i de tidligere sæsoner af den nye Doctor Who-serie, er ikke blot skuespiller, men også forfatter og instruktør og fik en BAFTA Award i 2009 som årets mest lovende navn inden for britisk film og tv. Udover Doctor Who og en mindre rolle i Star Trek Into Darkness har han dog ikke lavet sci-fi før nu, hvor han instruerer og spiller hovedrollen – som også er titelrollen – i The Anomaly. Manuskriptet er skrevet af Simon Lewis.

Historien er ganske kompleks. Clarke spiller den forvirrede Ryan, som gentagne gange – ja, faktisk hele filmen igennem – vågner op et nyt sted, hvor han er bevidst i præcis 9 minutter og 47 sekunder. Derefter blacker han out og vågner igen senere. Han finder ud af at han ikke har nogle minder fra de sidste fem år og at nogen har overtaget kontrollen med hans krop. Han vågner første gang i en varevogn hvor en dreng holdes fanget. Han slipper drengen løs og prøver hele filmen igennem at redde denne dreng fra de terrorister som står bag det hele. Ryan finder også ud af at den teknologi der giver bagmanden mulighed for at overtage hans krop, er prototypen for en storstilet plan om at … but that would be spoiling! Undervejs møder Ryan en smuk prostitueret som han får til at hjælpe sig, og da seeren kun finder ud af hvad der sker i takt med Ryan, er der mange bizarre og tilsyneladende forvirrende optrin i løbet af historien. Men det hele forklares lidt efter lidt, og forklaringerne er meget tilfredsstillende. Skurkenes motivation er endda sympatisk – kind of.

Der er da småting, man måske kan kritisere, men kritikpunkterne handler stort set kun om at vigtige plot-elementer kun nævnes så kort og obskurt at de er lige lovlig nemme at misse – og dette er faktisk en del af hele historiens Memento-lignende koncept og er derfor slet ikke nogen fejl. I kombination med den rigelige action, det gode manuskript og aldeles udmærkede produktionsværdier (for en indie-film), ender dette med at være en virkelig fed og intelligent britisk B-film; pulp fiction af høj kaliber. Den holder ikke seeren i hånden hele vejen, men stiller krav til din hjerne. En ægte skjult sci-fi-perle, der naturligvis fik masser af dum­smarte klaps af fatteevne-udfordrede mainstream-anmeldere.

Karakter: 8 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet 43

Dette indlæg blev udgivet i Film, Science Fiction og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *