Safety Not Guaranteed

Safety notSafety Not Guaranteed
Film, USA 2012, 82 min.
Instruktion: Colin Trevorrow

“Colin hvem?” er der sikkert mange, der tænker, når de hører, at Colin Trevorrow er instruk­tøren på den fjerde Jurassic Park-film, Jurassic World. Så hvis man er nysgerrig efter at finde ud af, hvad denne Colin Trevorrow kan, er det værd at tjekke hans debutfilm, Safety Not Guaranteed, fra 2012, hvis manuskriptforfatter, Derek Con­nolly, i øvrigt også er med på Jurassic World-holdet.

Umiddelbart kan det dog være svært at se, hvorfor nogen på baggrund af den film har tænkt: Ja, selvfølgelig overlader vi 150 millioner dollars og ansvaret for en populær fran­chise til denne mand.

Ikke fordi Safety Not Guaran­teed er en dårlig film – faktisk tværtimod – men der er tale om en indie-komedie med minimale effekter og et budget, der er 200 gange mindre end det til Jurassic World. Gareth Edwards foretog et lignende spring, da han gik fra Monsters til Godzilla, men her var der i det mindste tale om beslægtede emner, og han havde i forvejen erfaring med effekter.

Safety Not Guaranteed er derimod en science fiction-film af den slags, hvor man først til allersidst finder ud af, om den overhovedet er science fiction eller om det bare er noget, en sindsforvirret mand bilder sig ind.

Udgangspunktet er en annonce, hvor der søges efter en partner til en tidsrejse:
“WANTED: Someone to go back in time with me. This is not a joke. You’ll get paid after we get back. Must bring your own weapons. I have only done this once before. SAFETY NOT GUARANTEED.”

Den oprindelige annonce blev i virkeligheden skrevet af en medarbejder på et magasin, der havde brug for at fylde et hul ud på en side, men i filmens verden får den en journalist og to praktikanter til at drage ud for at finde personen bag.

Forfatteren til annoncen viser sig at være en mand, der giver indtryk af at være en opfinder med visse psykiske problemer. Men i takt med at den kvindelige praktikant kommer ind på livet af ham, opstår der en fælles forståelse mellem dem, og hendes skepsis begynder at smuldre. Begge er utilpassede og ensomme sjæle, der har lidt tab, og måske er det derfor, de finder tanken om at rejse tilbage i tiden tillokkende.

Samtidig viser det sig, at den mandlige journalist – som egentlig burde have gjort al arbejdet – blot har brugt annoncen som et påskud til at opsøge sin første kærlighed, og det kan siges at være en anden form for tidsrejse.

På den måde får Safety Not Guaranteed fortalt, at vores egen tidslinie ikke kun er formet af begivenheder, men i lige så høj grad af de mennesker, vi møder på vores vej.

Den pointe bliver fornemt formidlet af skuespillerne, der hovedsageligt er hentet fra tv-verdenen eller indie-scenen. Det mulige tidsrejsende par spilles af Aubrey Plaza fra Parks & Recreation og Mark Duplass, som både instruerer og producerer indie-film og har medvirket i film som Your Sister’s Sister, mens man i andre roller ser folk som Jake Johnson fra New Girl, Mary Lynn Rajskub fra 24 timer og Kristen Bell fra Veronica Mars.

Sammen med Colin Tre­vorrow og Derek Connolly får de skabt personer, man både tror på og finder interessante at følge. Og det er sikkert her, man skal finde forklaringen på, at duoen har fået lov at lege med dinosaurer. For hvis de kan få overført Safety Not Guaranteeds fine personskildringer til Juras­sic World, er der noget at se frem til, når filmen får premiere i sommeren 2015 – de hidtidige indslag i serien har ikke ligefrem vrimlet med mindeværdige personer. Ikke kun for publikum, men også for dinosaurerne: Det kan være, at det rent faktisk bliver mennesker af kød og blod, de får lov at sætte tænderne i!

Karakter: 8 ud af 10.

Anmeldt af Lars Ahn Pedersen i Himmelskibet 43

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *