Agnete Friis – Farlig vrede

Farlig_vredeFarlig vrede
Roman af Agnete Friis
People’s Press, 2014, 248 sider

En befriende ting ved at bevæge sig hen på bibliotekets ungdomsafdeling er at her må der gerne skiltes med at det er en gyserbog, man er ved at samle op. Bevæger man sig i voksenafdelingen så er de oftest betegnet “Krimi”, eller det mere neutrale “Roman”. Da det var på ungdomssektionens hylder at Agnete Friss’ bog Farlig vrede er opstillet, så har forfatter og forlag valgt at skrive bogens rette genrebetegnelse på forsiden, nemlig “gyser”.

William er en teenager der mest af alt går op i fodbold, men han er da også ved at fatte interesse for pigerne, specielt Laura, som han både går i klasse med, men som også ofte træner sammen med drengene når der spilles fodbold. Det hele ændrer sig dog da der kommer en ny dreng i klassen og på holdet. Drengen Victor har det smarte tøj, han er vellidt af alle og får pigernes interesse, og han er fantastisk til at spille fodbold. Alt dette går William på, specielt det at Victor ser ud til at få Williams plads på førsteholdet.

Dagen efter et kraftigt regnvejr er William forbi kirkegården for at besøge sin fars gravsten, og han kommer forbi en grav der er faldet sammen, og hvor kisten er gået i stykker. Han kan se det næsten opløste lig, noget der drager ham i en grad der gør at han går ned i graven, og tager en ørering som liget bar.

Det virker til at William nu er i kontakt med den afdøde, og han indgår handler med den døde Billy. William begynder nu at få det fede tøj, og pludseligt vinder hans mor i en konkurrence så der bliver en ny computer til William. Men alting har en pris, og da William i vrede over Victor ønsker sin plads tilbage på fodboldholdet bliver dette ønske også opfyldt, dog på en noget anden måde end William havde forestillet sig. Situationen bliver nu til et spørgsmål om liv eller død, og William skal nu sammen med sine venner Agger og Laura forsøge at bekæmpe Billy og den vrede som er ved at opbygge sig i William.

Ved første øjekast så ligner historien en klassisk historie om at man skal passe på med hvad man ønsker sig, og at man ikke skal tro at man kan snyde djævelen i en handel. Denne erkendelse går dog hurtigt op for William, og derved læseren, og historien går nu mere ud på at prøve at få tingene bragt i orden igen. Dette kan de kun gøre ved at forsøge at forstå hvor den vrede som driver Billy stammer fra, for på den måde at uddrive ham igen, og derved rede William og Victor.

Plottet er der som nævnt ikke meget nyt i, men som mange ungdomsbøger holder bogen et højt tempo, samtidig med at den hele tiden øger spændingen. Så har man lyst til en god, hurtigt læst gyser, skal man ikke være bange for at gå forbi ungdomshylderne på biblioteket eller i boghandlen og samle denne bog op.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 44

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *