Brandon Sanderson – Stålhjerte

StålhjerteStålhjerte
Roman af Brandon Sanderson
Dreamlitt, 2015, 376 sider.

I en nær fremtid er flere mennesker blevet forvandlet til såkaldt episke. Episke har superkræfter og er alle pr. definition onde. Disse nye superskurke tager magten og almindelige mennesker kan kun se på, mens Verden som de kender den, går under. Superskurkene har deres territorier og kæmper også indbyrdes. I Chicago, der nu hedder Newcago regerer en af de mægtigste af dem alle, Stålhjerte. Stålhjerte er usårlig og han har forvandlet alt til stål. Menneskeliv betyder ikke noget for ham. Ved hans side kæmper de to episke Nattevælde, der kaster et evigt mørke over byen, og illusionisten Ildkamp.

I denne mørke, kolde by af stål lever drengen David. Da de episke først kom frem blev Davids far dræbt af Stålhjerte og siden har David kun været tændt af ét ønske – han vil dræbe Stålhjerte. Nu er episke ikke bare sådan nogle, man bare lige dræber, men heldigvis findes der en lille modstandsbevægelse, der rejser rundt i landet og kæmper mod de episke – Fortropperne. Fortropperne kunne aldrig drømme om at kaste sig over en så mægtig episk som Stålhjerte, men så møder de David. David har nemlig en hemmelighed, der måske kan ændre alt.

Stålhjerte er Brandon Sandersons første bog på dansk, og det er noget så sjældent som en superheltebog – eller rettere, en superskurkebog måske. Og den er ganske enkelt fremragende. Fortællingen foregår i et vanvittigt højt tempo og det er bare om at hænge på. Sproget er let og fyldt med udtryk og metaforer, og man holder helt sikkert af David lige med det samme. Ingen tvivl om at Mie Møller Nielsen, der har oversat bogen, har været på noget af et arbejde med alle de navne og sproglige udfordringer, men det er bestemt lykkedes. For selv om man kan stejle lidt nogle gange over tempoet og sproget, så er det bare om at give slip og lade sig føre med. Stålhjerte kan nemlig flere ting – ud over at levere den mest actionmættede bog, jeg længe har læst, formår den også at skabe et troværdigt univers og nogle karakterer, som man kun kan holde af. Man kommer nemlig til at holde, ikke bare af David, men af alle fortropperne.

Der er våben og superkræfter og eksplosioner for alle pengene i Stålhjerte og det undrer bestemt ikke, at filmrettighederne til bogen allerede er solgt. Der kommer yderligere to bind i serien, og dem kan man kun glæde sig til. Stålhjerte får en kæmpe anbefaling herfra, hvis man lige har brug for at få pulsen op, mens man sidder i sofaen, skal man helt sikker kaste sig over denne tempofyldte, dystopiske tour de force.

Anmeldt af Helle Perrier i Himmelskibet 46

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *