Zootropolis

zootropolisZootropolis
Animationsfilm, USA (Disney) 2016, 108 min.
Instrueret og skrevet af Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush, m.fl.
Medvirkende (stemmer): Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, J.K. Simmons, m.fl.
Originatitel: Zootopia

Zootropolis er navnet på både denne animationsfilm og på den by, hvor det meste af handlingen udspiller sig: En storby beboet af antropomorfiske dyr af antropomorfiske dyr i alle afskygninger – ikke ulig Andeby, blot med et par væsentlige forskelle.

For det første er dyrene alle tæt på deres naturlige størrelse, så at små, jakkesætklædte mus piler rundt mellem benene på elefanter og giraffer. Det giver nogle sjove optrin, hvor man ser hvordan bygninger og transportmidler er indrettet til at håndtere denne variation i størrelse.

For det andet, og mere vigtigt: Alle de intelligente dyr har engang i fortiden været vilde dyr, hvor rovdyr jagtede byttedyr, men på et tidspunkt sluttede dyrene fred med hinanden, og siden har løve og lam levet fredeligt side om side. Faktisk er borgmesteren og viceborgmesteren henholdsvis løve og lam – mere tydeligt kan metaforen vist ikke gøres.

For det tredje er det kun pattedyr der er civiliserede og antropomorfiske – altså ingen Anders And & Co. Det fremgår ikke hvad de tidligere rovdyr lever af, men det er nærliggende at tro at de spiser fugle, fisk og krybdyr. Rovdyr kan trods alt ikke overleve på vegansk kost.

Selvom dyrene lever i fredelig sameksistens, hersker der dog visse fordomme. Især har ræve ry for at være luskede, lyssky og kriminelle. Den fordom deler vores heltinde, kaninen Judy Hopps, som får opfyldt sin drøm om at blive politibetjent i Zootropolis – den første kaninbetjent nogensinde – blot for at blive henvist til rollen som parkeringsbetjent. Her møder hun ræven Nick Wilde, og man kan roligt sige at de kommer skævt ind på hinanden, men de bliver hurtigt nødt til at arbejde sammen, da de bliver rodet ind et mysterium, der har plaget byen i noget tid: En masse borgere, tilsyneladende helt uden forbindelse til hinanden, er forsvundet. Det eneste de har tilfælles, er at de alle er rovdyr.

Siden det nu er en Disney-film, er det næppe den store spoiler at afsløre at det lykkes Judy og Nick efter meget modgang at få løst mysteriet, men inden de kommer så langt, vokser mysteriet i kompleksitet og omfang.

Zootropolis er en ganske fornøjelig film for både voksne og børn (undtagen de helt små), og samtidig har den et slet skjult budskab om tolerance og respekt for forskellighed og om at man skal passe på med at falde for populistiske politikeres selvtjenende retorik. Filmen har en masse charme, og animationen er flot og levende på en måde som computeranimation ikke altid er.

Hvis man skal komme med et kritikpunkt, så er det at filmen nemt kan komme til at virke som en rekrutteringsvideo for politiet. Hvis man holder portrættet af politistyrken i filmen op mod den amerikanske virkelighed med korruption, racisme og inkompetence, er der tale om et rent glansbillede. Men okay, det er trods alt en børnefilm – langt hen ad vejen.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet 48

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *