The Shannara Chronicles

shannaraThe Shannara Chronicles
Tv-serie, MTV 2016
Sæson 1, 10 afsnit
Skabt af Alfred Gough og Miles Millar efter Terry Brooks
Medv.: Austin Butler, Ivana Baquero, Manu Bennett m.fl.
Kan ses på HBO Nordic

I 1977 kom en skelsættende fantasyroman på gaden, The Sword of Shannara af Terry Brooks. Ikke skelsættende fordi den var særlig god eller original, men fordi det var en hæderlig efterligning af Ringenes Herre, som tilfredsstillede mange læseres sult efter mere af denne slags. Jeg selv følte mig som stor teenager udmærket underholdt, selvom jeg ikke var blind for at næsten samtlige personer, steder og situationer havde ret klare paralleller i Tolkiens hovedværk.

Bogen blev, sammen med Stephen Donaldson’s Lord Foul’s Bane, der udkom samme år, og Patricia McKillip’s The Riddlemaster of Hed, der udkom året før med noget mindre fanfare, startskuddet til firsernes store fantasybølge, hvor genren overhalede science fiction i succes.

Terry Brooks red selv med på bølgen med flere fortsættelser, hvoraf den første, The Elfstones of Shannara (1982), som denne tv-serie især er baseret på. Jeg husker ikke ret meget af denne bog, bortset fra at jeg ikke synes den var særlig god, og at jeg derfor undlod at læse mere af Terry Brooks.

Seriens univers er ligesom Tolkiens befolket af mennesker, dværge og elverfolk, om end ingen hobbitter. Den store forskel er at det bliver gjort klart athandlingen foregår lang tid efter vores tid i en postapokalyptisk verden, hvor magi har erstattet magi – en idé som forfatteren Fred Saberhagen havde udforsket tidligere (og bedre) i trilogien Empire of the East (1968-73). Hvor dette kun bliver antydet i bøgerne, er det gjort overdrevet tydeligt i tv-serien, hvor man hele tiden ser biler, legepladser og andet fra vores tid stå og ruste i skovene, selvom det er meningen at handlingen foregår mindst tre tusind år efter apokalypsen. Det er meget sjovt, men også en smule irriterende.

Plottet er ret enkelt og bygget op som en klassisk quest-historie. I elverfolkets hovedstad står træet Elcress, som holder en hær af dæmoner fanget. Men træet er ved at dø, og hver gang et blad falder til jorden, bliver en dæmon sat fri et sted i et af de fire lande, som udgør Shannara-seriens mikrounivers. Den unge elverprinsesse Amberle bliver af træet udvalgt til at tage et frø med til den såkaldte Blodild, som skal modne frøet, der så skal bringes tilbage og revitalisere Elcress. Problemet er bare at ingen ved hvad eller hvor Blodilden er…

Undervejs får Amberle hjælp af blandt andre halvelveren Wil Ohmsford (søn af hovedpersonen i The Sword of Shannara), som har arvet nogle meget magiske og sjældne elversten af sin mor, druiden Allanon og røverpigen Eretria (spillet af Ivana Baquero, der var den unge hovedperson i Pans Labyrint). Før de får løst opgaven, skal de gå grueligt meget igennem, og de får alle deres ar på vejen.

The Shannara Chronicles er ikke ligefrem den nye Game of Thrones, men den er jævnt underholdende og ganske flot lavt, og de kønne unge skuespillere udfylder på udmærket vis deres roller og tætsiddende kostumer, så hvis man mangler nogle timers uforpligtende underholdning, kan serien godt anbefales.

Selvom historien med Elcress bliver afsluttet i seriens ti afsnit, er der lagt tråde til en ny sæson, og en sådan er da også blevet bestilt og skulle være færdig næste år.

Karakter: 6 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet 49

Dette indlæg blev udgivet i tv-serie og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *