Logan

Logan
Film, USA 2017, 135 min.
Instr.: James Mangold
Medv.: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, m.fl.
Jo, man må nok sige at Logan er en anderledes superheltefilm. Den foregår tolv år ude i fremtiden, hvor Logan/Wolverine udelukkende er optaget af at tage sig af den nu 90-årige Professor X, hvis telepatiske kræfter er gået i udu som følge af en form for Alzheimers eller lignende. Det antydes kraftigt at Professor X kom til at slå sine X-Men ihjel første gang han fik et anfald, og siden da har han måttet tage piller som undertrykker hans kræfter. Og som mange bitre, gamle mennesker har han et dårligt temperament og gider ikke altid tage sine piller. Logan arbejder som limousine-chauffør, og er i gang med at spare op til en båd, så han og professoren kan tage ud på havet, så langt væk fra mennesker som muligt. Sådan kommer det dog ikke til at gå.

De opdager at den skurkagtige organisation Alkali har lavet ulovlige genetiske eksperimenter, og bl.a. skabt pigen Laura (i tegneserierne kendt som X-23) ud af Logans genetiske materiale. Hun er blevet reddet ud af projektet af en sygeplejerske, og Logan ender modvilligt med at få hende på slæb. Laura er, i en alder af 11 år, stort set lige så naturlig, virtuos og vild en kamp-ekspert som Logan selv, og har også fået implanteret kløer. Laura vil frem til et sted som hun har set i en tegneserie – et fristed for mutanter – og prøver at få Logan til at køre hende derhen.

Lige som den forrrige, og ikke specielt vellykkede, Wolverine-film (se Flemming Raschs anmeldelse i Himmelskibet nr. 37) – og ligesom den forrige X-Men film, X-Men: Apocalypse – er Logan ligeledes en ”chase”-film, hvor vores hovedpersoner hele tiden er på farten og jages af nogle bad guys. Det er desværre en type film som sjældent har et stærkt plot, og man mangler også her noget mere kød på historiens skelet. Personernes handlinger mangler flere steder basal logik, såsom i deres valg af overnatningssteder (et luksushotel i Las Vegas? Really? Mens de er på flugt og forsøger at holde lav profil?).

Man kan desuden diskutere hvor meget Logan egentlig er en superhelte-film. Ganske vist handler den om figurer fra superhelte-tegneserier, men de opfører sig stort set overhovedet ikke heroisk. De siger ”fuck” og ”shit” i stor stil, og i åbningssekvensen slår Logan tre bøller ihjel, bare fordi de ville stjæle noget på hans bil. Og det er ikke de eneste folk der uforskyldt må lade livet pga. vores hovedpersoners handlinger.

Jeg kan personligt ikke se hvorfor superhelte-film skal være voksne, brutale og postmodernistiske i stedet for at være spektakulær og moralsk opbyggelig ”sense of wonder”-underholdning for alle aldre. Instruktøren synes selv at han har lavet en ”realistisk” film, måske netop fordi det heroiske er udeladt, og det er da også sandt at Logan også i tegneserierne ofte er blevet skildret som noget af en anti-helt – men i en superhelte-film (lige så vel som i superhelte-tegneserier) har jeg ikke lyst til at se figurer som har opgivet deres heroiske moral og er gået helt i hundene. I hvert fald ikke med mindre det er skildret helt ekceptionelt dygtigt, og det er det ikke her.

Alligevel vil jeg imidlertid rose filmen for en god spændingskurve; den bliver stedse mere interessant efterhånden som den skrider frem, og vi hører også hvorfor der ikke er født nogle nye mutanter i de forgangne 25 år (nok et nik til tegneserien, hvor Marvel har nedsat moratorium på at skabe nye mutanter, specifikt for at Fox ikke skal kunne bruge dem i deres film!), samt hvor en håndfuld nye, unge mutanter alligevel kommer fra. Som sådan virker det sandsynligt at filmen udgør et set-up for den næste film i Fox’s X-Men-univers, som allerede er blevet annonceret: The New Mutants. Det håber jeg er tilfældet, bl.a. fordi jeg synes det ville være genialt at få filmserien flyttet til fremtiden, som naturlig progression i forhold til de forrige X-film, som har foregået i ’60erne (X-Men: First Class), ’70erne (X-Men: Days of Future Past) og ’80erne (X-Men: Apocalypse) – mens vi jo også har de første tre X-Men film fra ’00erne.

Der skal ikke være nogen tvivl om at Dafne Keens rolle som Laura er den nye films break-out character; hun er virkelig sej, og fortjener bestemt at vende tilbage i et par film mere. Som helhed mener jeg dog at den nye film er for brutal i sin tone og burde have haft en del mere plotsubstans. Man har på fornemmelsen at den er bygget op omkring nogle få ideer, uden at forfatterne havde en egentlig historie at fortælle.

Karakter: 7 ud af 10 stjerner.
Tue Sørensen

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *