1910 – Det Hemmelighedsfulde Selskab: Århundredes hemmeligheder

1910
Det Hemmelighedsfulde Selskab: Århundredes hemmeligheder (1)
Tegneserie af Alan Moore og Kevin O’Neill
Oversat af Per Vadmand
Fahrenheit 2010 80 sider, kr. 149,50

Vi har tidligere set Det Hemmelighedsfulde Selskab (The League of Extraordinary Gentlemen) i to historier der foregår i slutningen af 1800-tallet og trækker på nogle af de store litterære figurer fra disse år: Mina Murray fra Dracula, Allan Quatermain fra Kong Salomons miner, Mr. Hyde fra Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Kaptajn Nemo fra En verdensomsejling under havet samt flere figurer fra H.G. Wells’ romaner. Nu er historien rykket frem til 1910, og meget af Selskabet er skiftet ud. Centralt står stadig Mina Murray og Allan Quatermain, som begge har fået en foryngelseskur i Ungdommens Kilde, men ellers består Selskabet af nogle mindre kendte figurer: Gentlemantyven Raffles fra E.W. Hornungs noveller, den evigt unge, vekselkønnede Orlando fra Virginia Woolfs roman af samme navn og den okkulte detektiv Thomas Carnecki fra William Hope Hodgsons historier.

I 1910 undersøger Selskabet forskellige rygter om en forestående katastrofe, der blandt andet kredser om et okkult skabt månebarn. Samtidig er der en del begivenheder i London med rod i Bertolt Breckts Laser og pjalter, især henvisninger til Mackie Messer og Sørøver-Jenny. Desuden er både tekst og tegninger proppet med henvisninger til andre litterære, fantastiske figurer fra perioden i starten af det 20. århundrede. Der er således nok at komme efter for de litterært interesserede, men desværre fungerer historien ikke helt så godt på andre punkter. Hverken teksten eller tegningerne når helt niveauet fra de tidligere albums (men det var nu også ganske højt).

Det hjælper heller ikke at de nye medlemmer af Selskabet mangler den genkendelighed og ikoniske gennemslagskraft, der prægede de oprindelige medlemmer. Det kan selvfølgelig skyldes, at det har været for svært for Alan Moore at skaffe rettigheder til at bruge periodens populære figurer – eller også var der bare ikke nogen særligt interessante før de amerikanske pulp-helte fra 30’erne.

1910 er ment som første bind af tre sammenhængende historier. De to næste skal foregå i 1968 og 2010. I slutningen af dette bind er der en række korte tekststykker, der spænder mellem rummet mellem det første og andet bind, og her antydes det, at det bind blandt andet kommer til at handle om Apollo 11 og monolitterne fra Kubricks 2001.

Tekststykkerne har også referencer til mere eller mindre kendte fortællinger som fx O’s historie og Fletcher Hanks’ ret obskure tegneserie om Stardust, the Super Wizard.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr.24

Dette indlæg blev udgivet i Tegneserier og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *