Illustreret håndbog i Mytiske væsner & Fantastiske og Frygtelige Fabeldyr

Illustreret håndbog i Mytiske væsner
Af Anita Ganeri og David West
Illustreret af David West
Flachs 2009, 48 sider

Frygtelige Fabeldyr
Af Belinda Weber
Flachs 2009, 64 sider

Forlaget Flachs har udgivet en lang række illustrerede fagbøger til børn og unge, der via store farveillustrationer og kort tekst forklarer om forskellige emner. To af de nyeste af disse udgivelser er Illustreret håndbog i Mytiske Væsner og Fantastiske og Frygtelige Fabeldyr. Med sådanne to samtidige udgivelser er det nærliggende at sammenligne dem.

Illustreret håndbog i Mytiske Væsner

Bogen er inddelt i afsnit som ”Drager, slanger og orme”, ”Kimærer” og ”Kæmpevæsner”, hvor hvert af afsnittene indledes med helsides billeder, der for de fleste kunne være fantasy-illustrationer. ”Drager, slanger og orme” er selvfølgelig indledt med et billede af en ridder der skal bekæmpe en drage, som vogter på en ung kvinde, mens Ridderen i afsnittet om flyvende væsner sidder på en kæmpeørn. Disse illustrationer viser meget godt hvem denne bog er rettet imod, den fantasy-interesserede læser. Der er dog en række mindre billeder, malerier og fotos der ellers understreger gennemgangen af de enkelte væsner, og ikke mindst den mytiske baggrund for væsnerne. De enkelte beskrivelser er korte og overfladiske, bl.a. står der kun om Vampyrer: ”I gamle og nye legender er vampyrer levende lig, der angriber mennesker ved at bide dem med deres hugtænder og suge deres blod. De er kun aktive om natten. Når dagslyset nærmer sig, må de vende tilbage i sikkerhed i deres kister. De siges at kunne tage skikkelse af både menneske og flagermus”. Der er således ikke nogen informationer om hvornår myterne opstod, eller hvor de stammer fra (ved en illustration er Dracula dog lige nævnt). Fokus for denne bog er dog heller ikke det store opslagsværk, men netop som titlen siger, en illustreret håndbog. Der er således masser af illustrationer, og selvom hvert væsen er beskrevet kort, så er der masser af væsner der bliver dækket (lidt over 100 ifølge stikordsregistret), hvilket er fint for bogens ca 50 sider. Illustrationerne er af svingende kvalitet, lidt for mange af dem er for tydeligt computeranimerede billeder, men der er også en del gengivelser af malerier og andre illustrationer. Teksten er henvendt til børn og unge, hvilket også gør det fint at hvert afsnit ikke er særligt langt. Generelt en flot udgivelse.

Fantastiske og Frygtelige Fabeldyr

Denne bog er også gennem illustreret, men i højere grad med tegninger, og ikke computer-illustrationer. Beskrivelserne i denne er også korte, men bogen har nogle flere oplysninger om hvilke myter væsnerne stammer fra, og under Vampyr-beskrivelsen får man således også at vide at mange af myterne stammer fra østeuropa, men at der findes vampyr-myter i hele verden.

Et klart plus ved denne bog er at den også har medtaget beskrivelser af f.eks. Narhvalen hvis horn blev solgt som enhjørningehorn, men også fotos af Bigfoot og Loch Ness-uhyret. Ved at medtage fotos og beskrivelser som disse, understreges myternes magt, da flere af myterne ikke er helt døde endnu rundt om i verden. Bogen har også et afsnit kaldet ”Virkelige Monstre”, hvor en lang række dyr som kæmpeblæksprutten, flagermusen og forskellige øgler kort beskrives, igen noget der er med til at gøre monstrene virkelige. Mange af bogens myter stammer fra folklore, men da der også er en del folklore omkring virkelige dyr, er det godt at der også er to sider med forklaringer om nutidens folklore i forhold til dyr som katte, ugler og skildpadder.

Beskrivelserne er bedst i Fantastiske og Frygtelige Fabeldyr, også da de bedst fortæller om oprindelsen (men dog stadigt kort) for væsnerne, mens Illustreret håndbog i Mytiske Væsner ikke gør sig meget i det. Til gengæld så gør Illustreret håndbog i Mytiske Væsner sig godt i forhold til illustrationerne og har generelt et bedre layout. Valget imellem de to kommer derfor an på hvad man lægger vægt på, et valg jeg heldigvis ikke behøver tage, da jeg nu har dem begge til at stå på hylden.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.23

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Fantasy og tagget , , . Bogmærk permalinket.