Patrick Leis – Necropolis

Necropolis
Roman af Patrick Leis
Valeta, 2016

I 2003 udgav Patrick Leis zombiebogen Requiem på forlaget Carlsen. Dette virkede til at være en selvstændig bog, men det viste sig at den blot var en i en serie af zombiebøger fra hans side. Faktisk viste den sig at passe ind i en sammenfletning af flere af hans bøger, en sammenfletning som løbende er blevet mere udvidet.

I 2006 udkom Pax Immortalis på forlaget Facet, og der tegnede sig nu en trilogi om de dødes genopstandelse fra graven. Da næste bog, Necropolis, udkom i 2008 på Facet, viste det sig at det ikke var sådan at tingene forholdt sig, for her var tale om en prequel, som berettede om hvordan verden var gået under og hvad der havde ført til at zombiefaren havde udviklet sig. Bogen var ikke en decideret roman, men en samling af beretninger og fortællinger der sammensatte forhistorien. Samtidig trak den tråde til Leis’ science fic­tion-bog Psykonauten (Klim, 2007) og til en endnu ikke udgivet fortsættelse til denne.

Næste bind viste sig heller ikke at være afslutning, for her var der tale om to-binds udgivelsen Camp 41 (Facet, 2011) som rent tidsmæssigt finder sted midt i Necropolis. I bøgerne er der heldigvis en oversigt der viser hvordan de forskellige bøger er flettet sammen.

Nu er det ikke fordi der ikke er kommet horrorbøger fra Leis siden da, men sidste/næste bind i zombieserien har vi måttet vente på. Men nu er der nyt.

Planen er at hele serien skal udgives på forlaget Valeta, men i stedet for at starte med Requiem igen, har man valgt at udgive dem i den kronologiske rækkefølge og er derfor startet med Necropolis.

Jeg ved ikke om dette nødvendigvist er det kloge valg, da jeg tror denne bog fungerer bedst ved at blive læst som en prequel, men det må næsten være en der ikke har læst de andre bøger, som skal vurdere om det fungere at starte med dette bind. Noget der dog gør at folk, der allerede kender serien, bør læse denne genudgivelse, er at der her mere er tale om en ny udgave end blot en genudgivelse. Teksten er blevet gennemarbejdet, og der er både kommet nye kapitler, samt udvidelse til de eksisterende.

I stedet for at gentage den anmeldelse som jeg i sin tid lavede da bogen første gang udkom (kan læses i Himmelskibet nr. 19 eller på www.himmelskibet.dk), vil jeg mere gå ind i hvad det er for en type bog. Dette er ikke den klassiske zombiefortælling, hvor vi følger en lille flok menneskers kamp for at overleve interne stridigheder og trusler udefra fra andre desperate overlevende og de udøde. Det er den historie der fortælles i Requiem.

I Necropolis er det en række mindre beretninger i forskellig fortællestil, der fortæller om verdens undergang. Ved at det er en prequel, så ved man at det hele ender skidt og at stort set ingen af dem man følger, vil overleve; omvendt er der heller ingen som man rigtigt kommer til føle noget for og håber på deres overlevelse, da man kun følger dem kort. Dette fungerer i en bog som denne, da det netop ikke er beretningen om de enkelte mennesker, men om samfundets forfald.

Hvis man kigger i den oversigt der er i bogen over sammenhængen imellem bøgerne, så er der også knyttet nye bøger ind i sagaen nu, bl.a. Kafkalatte (udkommet på PrintXpress i 2013), hvilket også har resulteret i mindre omskrivninger af Necropolis for at få det hele til at passe sammen.

For de der allerede kender serien, er der som sagt stadig nyt at hente i denne bog i forhold til første udgave, og for de der ikke gør, så ved jeg ikke helt om ikke det vil være en fordel at de venter til Requiem udkommer og så starter der, for så at gå tilbage til Necropolis, men uanset hvad, så er det en serie der kan anbefales hvis man ønsker at læse en god serie om de levende døde, som er ved at indtage jorden, og om hvordan de overlevende forsøger at skabe et nyt samfund. Nu er det blot spændende hvor lang tid der går inden det hidtil uudgivne sidste bind udkommer og om de bøger der ligger inden Necrodemic-serien, nu også udgives/ genudgives.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 51

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *