Jon Bing – Tanz – Gådernes planet

Tanz – Gådernes planet
Roman af Jon Bing
Science Fiction Cirklen
2016, 160 sider

Den norske forfatter Jon Bings bøger om biblioteksskibet Alexandria fortæller om det mægtige rumskib, som rejser imellem koloniserede planeter for at opsamle og dele viden imellem de mennesker der bor rundtomkring i galaksen. Der er ingen der længere har overblikket over hvor mange verdner der er blevet koloniseret, da mange kolonier er udsprunget af andre kolonier og man derfor for længst har mistet kontakten med Jorden. Der har dog (så vidt bibliotekarerne på Alexandria ved) aldrig været kontakt med intelligenser som ikke var mennesker.

I de tre første bind af serien ankom Alexandria til en ny verden i hvert bind. Via deres interaktion og vidensdeling hjalp de med til at løse konflikter som den verden måtte have. I dette fjerde (og sidste bind) er Alexandria på sin rejse imod de to tvillingeplaneter Flod og Ebbe. På den lange færd er de fleste af bibliotekarerne i dvale, men der er dog nogle som er vågne for at studere den viden som det mægtige skib indeholder. Skibet selv er programmeret til at afbryde sin færd hvis nogle af de sonder den konstant sender ud, støder på noget mystisk eller interessant.

Ved bogens start har Alexandria netop afbrudt sin færd og igangsat vækningen af nogle af de bibliotekarer, som ligger i dvale. Det de står op til, er en stor asteroide som ser ud til måske at være en planet som er undsluppet sit solsystem. Ved at granske asteroidens overflade finder de en formation som ser ud til at stave ordet TANZ. Et hold bliver sendt ned for at undersøge dette. Holdet består af de venner som vi kender fra de første bøger, men det viser sig hurtigt at være en noget anderledes mission, for asteroiden virker ubeboet, men der er et eller andet der fanger dem i en labyrint som de nyt må slippe ud af og i forsøget derpå måske også lykkes med at løse gåden om Tanz.

Det er en skam at Bing (der døde i 2014) aldrig fik skrevet mere end fire bøger om Alexandria, for det er en interessant ide at have et rumskib flyvende rundt med det ene formål, at sørge for at viden bliver opsamlet og delt. Tanz – Gådernes planet adskiller sig som nævnt fra de tre første bøger, hvilket bestemt er en god ting, for det er med til at udvide fortællingen om bøgernes univers.

Har man læst de første tre bind, så bør man bestemt også læse dette fjerde, og selvom serien er en ungdomsserie, så er der som sagt nogle gode ideer i den, som man også som den voksne læser vil kunne underholdes af. Det er bestemt også en serie man kan anbefale til den unge læser som gerne vil starte op på at læse science fiction.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 51

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *