Craig Russell – Fragment

Fragment
Roman af Craig Russell
Thistledown Press, 2016. 216 sider, $19,95

Bogen starter med at en journalist der sidder i New York og er igang med et interview med forskeren Kate Sex­smith, som befinder sig på Antarktis. Interviewet bliver dog pludseligt afbrudt, da en af forskerens kolleger kommer ind med en besked der gør hende lamslået hvorefter de flygter, og forbindelsen forsvinder. Der er sket en gigantisk glecher-lavine på Antarktis, noget der har jævnet forskernes lejr med jorden, og ud af 2.000 personer er der kun 3 overlevende. Yderligere så har et gigantisk stykke glecher løsrevet sig og flyder nu med havets strømme.

Myndighederne gør hvad de kan for at styre informationerne, og sikre sig kontrollen over alle satellitter der cirkler hen over Antarktis, da de ikke er interesserede i at nogen vil bruge dette som bevis på de følger som den globale opvarmning kan have.

Blåhvalen Ring kan fornemme at der sker noget uvant, og imens dens flok flygter, søger den mod havet ved Antarktis, selvom den ved at det er farligt for en hval at begive sig ud alene. Da den støder ind i den flydende glecher opfatter den den fare gletcheren udgør ved at hvaler der ville forsøge at dykke under den vil drukne, og der er fare for at hvaler vil støde ind i den, hvis de forsøger at svømme udenom. Hvalen begynder derfor på en sang, der skal advare andre, og få dem til at søge væk i tide.

Kate og hendes to medoverlevende reddes af en amerikansk atomubåd, som beordres til at tilbageholde dem under dække af at ubåden er på en mission der ikke kan afbrydes.  En tekniker ombord på båden opfanger dog hvalens nye sang, og man gør nu et forsøg på at kommunikere med hvalen, og måske finde en nøgle til intelligent liv ud over menneskene her på jorden.

Fragment er en hurtig læst økothriller en genre der nok kun med lidt god vilje kan placeres under de fantastiske genrer. Arbejdet med at kommunikere med hvalen, kan man godt placere sammen med science fiction-historier om kommunikation med fremmede livsformer fra rummet, her er det blot en velkendt livsform fra dybet. Uanset hvilken vinkel man læser den med så er der godt med action i den, så den er bestemt ikke kedelig at læse, og så har der puttet sig en mindre dansk vinkel ind i et af kapitlerne.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 52

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *