Line Kyed Knudsen – De døde vågner – Hvidt støv

De døde vågner – Hvidt støv
Roman af Line Kyed Knudsen
Gyldendal, 2015, 236 sider

Kort efter Emily blev født slog en meteor ned i hospitalet, en katastrofe som kostede mange mennesker livet, bl.a. Emilys mor.

Her 17 år efter bor Emily hos sin faster, og har ikke set sin far i mange år. Fasteren er alkoholiseret, og har en kæreste der slår hende, men fasteren bliver sammen med ham da han betaler regningerne. Emily er forelsket i den jævnaldrende Anthony. Han er desværre lige begyndt at komme sammen med Palina. Palina er realitystjerne der de sidste 10 år har været stjerne i sit eget realityprogram. Der er kold luft imellem de to piger, men de tåler dog hinandens tilstedeværelse.

Anthony vil gerne være bioastrolog, og en aften viser han Emily en komet der passerer så tæt ved jorden at den kan ses med det blotte øje. Emily har dog ikke så meget fokus på kometen, som på at hun står alene med Anthony som virker interesseret i hende.

Disse og andre teenageproblemer bliver dog overskygget da folk begynder at blive syge, med hvad der nærmest ligner en kraftig influenza. Smitten har fået navnet LS23 (jeg tænkte først at dette måtte være en hilsen til medikamentet LifeSupply fra Dennis Jürgensens Kadavermarch, men da jeg spurgte forfatteren via facebook, svarede hun at hun ikke havde læst Kadavermarch, og at LS i hendes bog er en forkortelse for lungesygdom). På Emilys 18-års fødselsdag har pandemien fuld fart, og langt de fleste er syge, og folk begynder at dø alle vegne. Emily bliver dog ikke syg.

Dagen efter møder hun pigen Rose, som heller ikke er blevet syg. De begiver sig ud for at finde et sikkert sted at være. Pludseligt syntes Emily ikke at der ligger lige så mange lig rundt omkring som der gjorde tidligere.

De ender med at finde sammen i en lille flok, som også inkluderer Palina, og de to piger må nu forlige sig med hinanden. Det går fint, indtil de møder Anthony igen. De døde har nu rejst sig igen som stavrende zombier der blot vil æde de få overlevende.

De møder flere overlevende, som dog næsten alle er jævnaldrende. De prøver at finde ud af hvad de overlevende har til fælles. Det viser sig at de alle var på samme hospital under meteornedslaget for 18 år siden, og at de alle var blevet ramt af hvidt støv fra nedslaget. Der har været konspirationsteorier, om at der har været holdt noget hemmeligt om nedslaget og det hvide støv, og flokken tager afsted til hospitalet for at se om de kan finde ud af hvad der sker, og i håbet om at nogen dér har en kur.

Dette er bind 1 i trilogien Hvidt Støv, og er en klassisk etter hvor vi skal have etableret personerne og deres relationer, og have etableret truslen. De to efterfølgende er udkommet, og dem skal jeg bestemt også have læst, for der hvor etteren slutter, er hvor zombierne for alvor er ved at have rejst sig. Bogen er en ungdomsbog, og handler meget om relationerne imellem de unge og deres kærlighedsforviklinger, men den kan bestemt også godt læses af zombie-fans der dog nok lige skal læse hurtigt hen over de første kapitler inden der begynder at komme de ting som de måtte hungre efter.

Line Kyed Knudsen har skrevet en række børne- og ungdomsbøger, hvoraf et par er indenfor de fantastiske genrer, bl.a. gyserserien Heksens forbandelse og Hjemsøgt. Med zombieserien Hvidt støv bevæger hun sig over imod science fiction, og i et nyligt interview (Søndagsavisen Vestegnen – 01. januar 2018) siger hun at hun gerne vil skrive en science fiction-dystopi som noget af det næste. Tænker jeg kommer til at holde øje med hvad det bliver for noget, og kommer sikkert også til at give den en chance.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 54

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *