Charlie Schneider – De dødes nat

De dødes nat
Tværveje bd. 1
Af Charlie Schneider
DreamLitt, 2016, 427 sider

De dødes nat er en ’Du er helten’-bog eller game book i stil med f.eks. Sværd & trolddom-bøgerne, hvor læseren selv vælger sin vej gennem bogen. Det er en genre, der længe ikke har set nogen danske udgivelser, men med De dødes nat har forlaget DreamLitt pustet liv i genren.

Historien i bogen kort fortalt handler om vores hovedperson, der vågner op dagen derpå i en fremmed by, hvor det viser sig, at en zombie apokalypse er brudt ud, og det gælder ikke kun om at overleve de menneskeædende gengangere, men også at finde en vej ud af den karantæneramte by, da militæret om nogle timer vil bombe byen bort fra jordens overflade.

Vi følger vores hovedperson – eller rettere vælger for vores hovedperson – hvordan man vil undslippe byen, og det er her, det bliver sjovt, for så spilbog eller gamebook er De dødes nat velkomponeret. Der er mange forskellige veje gennem bogen, og der er flere forskellige måder at flygte fra byen på alt efter hvilke ruter, man sigter efter. Bogen er mere end blot at vælge vej gennem handlingen, da man nogle steder skal kæmpe med dødningene eller undgå at gå i panik og omkomme en ynkelig død, og til det skal man bruge en 20-sidet terning. Der er mange måder at omkomme på gennem bogen, og til hver af de mange triste slutninger følger groteske og splattede beskrivelser – for som et værk i zombie-genren er De dødes nat alt for selvbevidst i sin brug af filmiske referencer til både Romero og Monty Python, og der er knap nok nogen konsistens i typen af zombier, og hvordan de agerer. For bogen er det groteske og de splattede scener eller nærmest tableauer det vigtige, ikke den tematik, som følger med zombie-fortællinger i f.eks. Romeros film eller Kirkmans The Walking Dead tegneserie, men det er anstrengende for bogens indre logik, hvor det bliver svært at acceptere, at der blot er gået få timer, og det stiller krav sproget i bogen, som skal kunne løfte de groteske situationer og male billeder for læserens indre øje, og det er en opgave, som forfatteren har svært ved at løfte. I De dødes nat finder man en god spilbog og en forfatter, der har fundet stor fornøjelse ved at opstille forskellige groteske tableauer med sine zombier, men også en forfatter, der ikke mestrer den sproglige side i bogen, og derfor ikke får løftet opgaven helt på plads.

Alt i alt er De dødes nat en god spilbog og en middelmådig zombiehistorie.

Anmelder eksemplaret er stillet rådighed af forlaget

Anmeldt af Morten Greis i Himmelskibet nr. 54

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *