Frank Lerbæk – Enkeltbillet til Kosmos

Enkeltbillet til Kosmos
Roman af Frank Lerbæk
Kahrius, 2016, 304 sider

Enkeltbillet til Kosmos er en science fiction roman, der lægger på bagsiden op til at handle “utrolige og spektakulære begivenheder”, men som den desværre ikke rigtig lever op til.

Hovedpersonen er 26 årige Magnus Wessel, der er i gang med at blive uddannet som pilot. Han er frustreret over sit liv grundet forskellige ting bl.a: Faderens død i en ulykke, ordblindhed, drillerier og fyringen fra sin arbejdsplads. Men så sker der noget. Magnus kommer i kontakt med pigen Silla, der viser sig at være fra en anden planet. Og det sætter så gang i handlingen. Silla og Magnus flyver og det går galt, men de bliver reddet af rumvæsnerne og ført over deres rumskib. Magnus bliver udsat for et eksperiment af rumvæsenerne og sendt til Jorden igen. Magnus jages (kortvarigt) af “Mændene i sort” (Det mest spændende afsnit i bogen, som desværre varer for kort). Det lyder jo spændende nok, men Enkeltbillet til Kosmos er desværre ikke en god roman. Handlingen stopper op hele tiden med snak og handlingen løber ud i sandet. Eksperimentet som Magnus bliver udsat for er ikke synderligt spektakulært og føles unødvendigt. Eksperimentet går ud på at Magnus lærer at spille virtuost på klaver og at han bliver bedre til engelsk. Så går der masser af sider med at spille klaver og forberede en koncert . Ikke særlig spændende. Endvidere er planen at Magnus skal skjule at han har været ombord på et rumskib (s.107) og ikke må afsløres at Silla er et alien (s. 109) Så skal det pludselig røbes for journalister hvem Silla er og at jorden har fået besøg af rumvæsner. (s. 225). I det hele taget bruges der for mange sider at snakke med journalister i bogen.

Men ellers er sproget let læst, stort set uden metaforer og ironi. Og fejl er der ikke mange af. Afslutningsvis kan siges at der diskuteres meget om religiøs fanatisme og demokrati i bogen. Det hedder således som motto for bogen: Du skal ikke tro.. du skal vide. Og bogen foregår også lige da angrebet mod USA sker i 2001. Selv om snakkes meget om demokrati i bogen har forfatteren tilsyneladende ikke noget at sige til den øgede overvågning der kom i kølvandet netop på angrebet på USA i 2001. På s. 152 hedder det: “På jorden protesterer mange individer mod overvågning – Det er højst sandsynligt individer med en blakket fortid”. Det må siges at være ret skuffende.

Bogen er stillet til rådighed af forlaget

Anmeldt af Jóannes á Stykki i Himmelskibet nr. 54

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *