Når mørket kommer krybende

Når mørket kommer krybende
Fem horror-noveller
Antologi redigeret af Lars Grill Nielsen
Enter Darkness, 2018, 74 sider.

Vi har i de seneste år set mange antologier der er udkommet af novellekonkurencer, hvilket ofte har givet nye forfattere muligheden for at få deres noveller udgivet. Forlaget Enter Darkness har allerede udgivet to sådanne antologier og udskrevet en konkurrence til den tredje. Imens vi venter på denne, udgav de i forbindelse med årets Krimimesse en miniantologi med kun fem noveller, til gengæld er det alle erfarne forfattere der bidrog til udgivelsen.

Alle novellerne passer ind i samlingens titel Når mørket kommer krybende, men fra mange forskellige vinkler.

I “Fra brændingen” af Morten Carlsen er en mand taget tilbage for at rydde op i sit barndomshjem efter forældrenes død. Hjemmet ligger i forbindelse med et fyrtårn og derved helt ud til havet. Havet kan være et barskt sted, og han husker historierne han fik fortalt i sin barndom om dengang et skib gik ned i 1852 og hvor stranden flød med de druknede sømænds oppustede lig. Han genoplever også en ubehagelig fornemmelse af at der er noget i marehalmen som vil ham det ondt, og fortidens uhygge kommer langsomt snigende ind på ham.

I “Et drømmebarn” af Patrick Leis er det en mor der kort efter fødslen bliver ramt af en fødselspsykose, og hun er sikker på at der er noget ondt imellem barnets legetøj, og hun er end ikke sikker på at alt ved hendes barn er som det skal være.

Teddy Vorks “Svarthdel” er det også i hjemmet at mørket kommer krybende. Her holder det til på loftet, hvor den grød der stilles frem til nissen rent faktisk forsvinder hver dag. Katarina er dog sikker på at det er familiens kat der spiser grøden, og da hun ikke har set katten længe, går hun op på loftet for at finde den. Der er dog mere om de gamle fortællinger om at hver gård har sin nisse som man skal holde sig gode venner med. Denne novelle har tidligere været udgivet under titlen “Den forsvundne risengrød” i novellesamlingen Hvor skyggen falder. Det er en fin novelle der passer godt i denne nye antologi, men det havde været fint med en ny novelle i stedet

I “Et barndomshjem” af Gudrun Østergaard skal en studerende bo hos sin tante i en periode ind til hun får sit eget kollegieværelse. Det er tydligt at der er familliestridigheder og at hendes far og tanten ikke er de bedste venner, hvilket bl.a. skyldes arvestridigheder. Tanten har opstillet nogle regler for hvordan man skal bevæge sig rundt i huset, og selvom de kan virke mærkelige, så bør de overholdes.

I den sidste af novellerne, “Blinde killinger” af A. Silvestri, ved hovedpersonen godt at mørket sniger sig ind på ham. Han kan mærke at han har lyst til at gøre ting man ikke bør. Det hele starter for alvor da han ser sin far drukne et kuld killinger, noget han fascineres af. Han begynder nu at pine små dyr for at opleve den samme fryd igen.

Disse forskelige historier om folk der i deres hjem og sind bliver ramt af et krybende mørke, udgør en fin lille samling, som er hurtigt læst, og som bestemt kan anbefales til folk der vil bruge et par timer på mørke fortællinger.

Anmeldereksemplaret er stillet til rådighed af forlaget.

 Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 54

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *