Ekstraordinære rejser i tid og rum

Ekstraordinære rejser i tid og rum
Et hyldestalbum med Linda og Valentin af danske og internationale tegneserieskabere
Forlaget Cobolt 2017, 96 sider, ca. 300kr.

Hyldestalbummet til Linda og Valentin har rødder i det franske blad Pilote, der fejrede 50-året for serien samt Luc Bessons film med et  særnummer med interview med skaberne Jean-Claude Mézières og Pierre Christin, korte historier (½ – 5 sider) af en lang række kunstnere samt et firesiders uddrag af en ny historie af Mézières og Christin. Det danske album har så tilføjet bidrag af en lang række danske og svenske kunstnere.

Historierne er meget blandede, både i tegnestil og indhold. Nogle historier er selvbiografiske og fortæller om forfatternes forhold til serien og dens skabere, og andre er historier med Linda og Valentin som hovedpersoner. Nogle af disse historier bryder “den fjerde væg” ved at gøre figurerne klar over, at de befinder sig i en tegnet historie, og andre lader Linda og Valentin møde forfatterne selv eller deres figurer. Det sker f.eks. i André Juillards historie, hvor Linda møder Ariane, heltinden fra hans serie om Spurvehøgen.

Jeg vil i det følge koncentrere mig om de danske bidrag, da de nok er mest interessante for danske læsere.  Ikke dermed sagt, at de udenlandske bidrag er uinteressante, men de inddrager ofte figurer, der ikke er kendt i Danmark, så den fulde nydelse af disse historier opnås nok kun af læsere, der læser mange franske serier på originalsproget.

Lars Horneman (Zenobia) har skrevet en tosiders historie, hvor L&V besøger et træ plantet af Mézières.  Den er holdt i en stil, der efterligner Mézières egen stil, og spillet mellem de to personer er, som man kender det fra de oprindelige historier.

Peter Kielland-Brandt (Jernpotte) har lavet en ordløs historie “Alien Art”, hvor nogle aliens fisker Frihedsgudindens hoved op fra den druknede storby og sætter det i et kunstmuseum, som L&V besøger.

Henning Kure og Peter Madsen (Valhalla) har lavet en historie, hvor L&V rejser til vikingetidens Danmark og møder Thor.

Thomas Nøhr (Kaptajn Argo, Når jeg tegner, m.m.) skriver om, hvordan han som læser følger udviklen af det romantiske forhold mellem L&V.

Rune Ryberg (Gigant) har lavet en historie, hvor L&V går gennem ild og vand (bogstaveligt) for at hente en kiste med et overraskende indhold.

Peter Snejberg (Hypernauten, Lysbrigaden, m.m.) har lavet en historie hvor Linda er bagsædechauffør, mens Valentin “kører” forkert i deres rumskib.

Karoline Stjernfelt (I morgen bliver bedre) har ladet en række stemningsfulde scener med L&V danne baggrund for teksten til Moi Caprices sang “Drama Queen”.

Thomas Thorhauge (Det, der går forud) har lavet en historie, hvor L&V desperat forsøger at redde nogen, der slet ikke vil reddes.

Jeg synes, at de danske bidrag er rigtig gode, og de kan fint måle sig med de udenlandske (med Christin og Mézières selv som en mulig undtagelse). Specielt synes jeg, at Karoline Stjernfelt rammer stemningen så godt, at jeg ville ønske, at vi kunne få historier i den fantastiske genre fra hendes hånd.

Jeg savner dog flere bidrag fra danske tegnere, der er kendt for at lave SF, og derfor ville være oplagte til at bidrage til hyldestalbummet, f.eks. Ole Comoll (Dimensionsdetektiven, Han, hun og algobatoren), Paul Arne Kring (Weneetryhl), Lars Jakobsen (Mortensens mondæne meritter), og Tatiana Goldberg (Kijara).

Det er svært at give en egentlig karakter til dette album, så jeg vil nøjes med at sige, at det er værd at læse (og have) for fans af Linda og Valentin, men det er nok ikke et album, man skal give sin tiårige nevø. Der er det nok meget bedre med et af de oprindelige albums.

Anmeldt af Torben Æ. Mogensen i Himmelskibet 54

 

Dette indlæg blev udgivet i Science Fiction, Tegneserier og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *