Steen Langstrup – Frygt Fabrik Fælde

Frygt Fabrik Fælde
Af Steen Langstrup
Udgivet som lydbog (og efterfølgende som normal bog)
2 Feet Entertainment, 2018

Titlen på Steen Langstrups nyeste udgivelse består af de tre ord Frygt Fabrik Fælde. Historien starter også ud som tre fortællinger, der finder sted i tre forskellige tider, men allerede fra starten kan man hurtigt se at titlens tre ord er fællesnævneren for alle tre historier.

I 1917 afholder den driftige direktør for en konservesfabrik et middagsselskab for forretningsforbindelser og byens spidser. Han har inviteret et medium som skal underholde ved at få kontakt til de afdøde. Direktøren går meget op i det okkulte, og samler på okkulte objekter. Det er dog ikke fordi har tror på fænomenerne, men trods sin interesse så vil han gerne vise at det meste er fup, hvilket han også vil bruge seancen til. Det er dog ikke alle i selskabet der synes om hans underholdning.

Direktøren er en hård mand der ikke står tilbage fra at slå sin kone, eller at udøve magt over for personalet, hvilket den unge stuepige bl.a. må lægge krop til. Han har dog stor kærlighed til sin datter der er tvunget til at sidde i kørestol efter som helt lille at have haft polio.

Under en udgravning under en del af fabrikken støder de på en gammel jættestue. Der er noget i denne ældgamle underjordiske hule, som gør at direktøren begynder at blive i tvivl, om der måske alligevel ikke er noget om den overtro, som knytter sig til objekterne i hans samling.

I 1958 er en ung kvinde ude med en ældre mand, og hun nyder virkeligt den opmærksomhed som han giver hende. Men alt den ømhed han har vist hende ændrer sig pludseligt, da han spærrer hende inde i en kælder og udsætter hende for tortur. Det hele virker mest af alt til at være en del af et brutalt ritual.

I nutiden (blot omtalt som ”Den fredag”), har en flok urban explorers sat sig for at udforske en gammel tom fabrik. Da de ankommer kommenterer en af dem, at hun aldrig har lagt mærke til fabrikken, og selvom den tydeligt har stået tom længe så er der ikke graffiti eller knuste ruder, så det ser ud til at folk generelt har overset den. I gruppen er også en fotograf og hendes assistent, som vil lave et fotoshoot i området.

Kort efter ankomsten ser flere af dem en mandsskikkelse i arbejdstøj der bevæger sig rundt holdende på en forhammer. Det hele bliver dog for alvor mystisk, da gruppen finder et rum, hvor der ser ud til at have været udført sataniske ritualer. En af gruppens medlemmer, Agnete, påstår hun kan fornemme ondskab i rummet. Det hele bliver ikke mindre skræmmende, da en fra gruppen, Natja, falder i en åben elevatorskakt, men da de andre kommer derned er hun væk, men der er et blodigt spor der får det til at se ud som om hun er blevet slæbt væk. Da de resterende vil søge hjælp, lader det til at de ikke kan forlade fabriksgrunden.

Der lægges ikke fingre imellem i historien, der er brutale voldtægter, tortur, og ikke mindst en dæmonisk tilstedeværelse der plager historiens personer igennem alle de tre tider den finder sted i. Det er også en spændende fortælling, hvor man som læser bliver ført nærmere den ældgamle ondskab, som bogens personer er kommet i nærheden af, og som de nu har problemer med at slippe væk fra.

De tre historier flettes efterhånden sammen, efterhånden som de to der finder sted i fortiden indhenter den nutidige historie. Samtidig hører vi flashbacks fra flere af nutidens personer. Dette sker i form at hallucinationer som de oplever mens de er på fabrikken. Fælles for hallucinationerne er at de genoplever frygtelige oplevelser de har haft.

Steen Langstrup har det med at flette henvisninger ind til hans tidliere værker, og det gør han også denne gang. Det gøres dog på en måde så det på ingen måde er en forudsætning at man har læst de andre bøger, men hvor man alligevel sidder med et lille genkendelses smil når han beskrive ret symbol med en snegl på. Langstrup er en garvet horrorforfatter, og han er virkeligt dygtigt til at fortælle skrive både spændende og stemningsfuldt, hvilket han bestemt også gør denne gang.

Frygt Fabrik Fælde blev i første omgang udgivet som en lydbogsserie. De 10 afsnit blev udgivet ét af gangen via bibliotekernes eReolen. De fungerer godt som føljeton, dog hørte jeg ikke med fra starten, så de fleste afsnit var publiceret da jeg stod på, så jeg kunne høre den over kortere tid. Efterfølgende er historien også udkommet som bog, og jeg kunne godt finde på at anskaffe mig bogen også, for den fortjener en plads i reolen med dansk horror.

Anmeldt af Thomas Winther

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *