Christian Engkilde – Pandora -Vulkanvinter

Pandora – Vulkanvinter
Roman af Christian Engkilde
Silhuet, 2019, 515 sider

Anmeldereksemplar leveret af forlaget

For 30 år siden gik en vulkan i udbrud og dækkede det meste af Asien i aske og død. I flere dage spyede den vulkanske gasser op i atmosfæren, hvilket resulterede i at klimaet ændrede sig på det meste af planeten, og størstedele af verden blev dækket af is og sne i en vulkansk vinter. Det lykkedes nogle overlevende at skabe sig et liv ved at have søgt varmere højtliggende områder. En af disse er Tristan en dansk læge som det var lykkedes at søge sydpå efterhånden som det nordlige Europa blevet ubeboeligt. Tristan bor nu med datteren Pandora uden for en lille landsby.

Pandora er nu 17 år, men da hun kun var 7 blev dere hus angrebet af ranere der dræbte hendes mor foran hende. Siden blev Pandora trænet i både at overleve i en barske natur, men også i nærkamp.

Ranerne hærger stadig området, men de er ikke det eneste problem for det lille samfund omkring landsbyen. Den nærliggende by Vargastad kræver at der afleveres store mængder kød og skind for at sikre “beskyttelse” af landsbyen. En dag lader udsendinge sig dog ikke nøjes med disse varer, de tager Tristan med sig, da byens selvudnævnte leder Vargas datter er syg, og Tristan er den eneste uddannede læge i nærheden. Pandora overhøre nogle af Vargas mænd tale om at Varga nok aldrig vil lade Tristan gå igen, da der helt sikkert er penge at tjene på at have en læge.

Pandora drager afsted for at forsøge at befri sin far. Den jævnaldrende dreng Alexander drager efter hende for at hjælpe, men hun er ikke meget for hans selskab. Hun mener hun kan klare dette selv, men hun skal snart finde ud af at hendes træning i ødemarken ikke rækker til de udfordringer hun kommer til at møde i byen, og at hun kommer til at få brug for alt den hjælp hun kan finde på vejen.

Bogen er en postapokalyptisk YA roman, som handler om den spændende og farlig færd som Pandora er ude på, hvor hun selvfølgelig både skal lære verden udenfor, men også sig selv at kende.

I en tid hvor det er populært at skrive om post apocalypse verdener, hvor mennesket selv er skyld i verdens undergang er det næsten befriende her at sidde med en historie hvor det er planeten der selv igansætter undergangen. Der er dog masser om menneskets dårskab i bogen, for verden er blevet til et sted hvor den stærke dikterer hvad der skal ske, og tager de de vil have. Almindelige mennesker kæmper en kamp for at overleve i den kolde verden, men også for ikke at rage uklar med de der kan finde på at dræbe for selv de mindste ting.

Noget at det meste værdifulde er de ting fra den gamle verden som endnu er brugbare, eller som kan gøres brugbare. Det kan være solceller, batterier, og så selvfølgelig våben.

Bogen er en afslutte historie, men med tråde der kan følges op på i efterfølgende bind, for dette er samtidig  første bind i en serie om Pandora, så vi skal komme til at komme længere ud i denne verden, og der er personer hun møder på sin vej i denne bog, som jeg er sikker på hun kommer til at møde igen.

Thomas Winther

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *