A. Silvestri – Et satans arbejde

Et satans arbejde
Roman af A. Silvestri
Brændpunkt, 2019, 414 sider

Anmeldereksemplaret er stillet til rådighed af forlaget

Asger er måske verdens bedste flyttemand. Han har i hvert fald et ry for aldrig at tabe eller ødelægge noget af flyttegodset. Han har mange kendte og rige kunder, da han ikke kun er dygtig; han er også diskret og respekterer kundernes privatliv og kigger aldrig nærmere på de mærkelige ting han nogle gange skal flytte for dem. Et sådan omdømme gør at han aldrig mangler kunder.

En dag kontaktes han af en udsendinge fra Helvede der har et job til ham. En del af Helvede skal flyttes til en adresse i Hellerup, da der er brug for en filial der. Det er ikke Satan selv han skriver kontrakt med, men selv hans udsendinge skal man passe på med at indgå aftaler med. Heldigvis er Asgers kone vant til at læse kontrakter, så hun gennemgår den for at sikre at Asgers sjæl ikke lige pludseligt er fordømt.

Asger tager jobbet, og han og hans to medarbejdere skal nu i den næste tid arbejde for Satan, mens de bor i en campingvogn i Helvede. Ikke alle i Helvede er glade for at der er mennesker der skal hjælpe med flytningen, men kun mennesker kan flytte godset i både Helvede og på jorden.

På A. Silvestris blog[1] skrev han, at han har lavet meget research til denne bog, og sat sig ind i forskellige beskrivelser af Helvede. Dette kan man godt mærke i bogen, for der går til tider lidt namedropping i den, men de mange reference passes ind i historien ved at den er skrevet somom det er Asger der fortæller om hans oplevelser efter arbejdet er udført, og det nævnes et par gange at han efter arbejdet var afslutte har læst op på emnet. Asger ser også flere forskellige dele af Helvede, både hvor sjæle pines med smerte, men også hvor en sjæl må sidde og drikke alle de kopper kaffe som hun drak imens hun var i live, for så efterfølgende at skulle gentage andre ting gjort i livet. Andre steder af Helvede beskrives som værende designet af Escher og Giger over en frokost, for de derefter har ringet til Lovecraft og spørge om nogle detaljer.

På bloggen skriver Silvestri, at da han startede med at skrive bogen, så var den tænkt til at skulle sendes ind til forlaget Kandors serie af kortromaner om Satan. Bogen fik dog sit eget liv, og den viste sig ikke at være en kortroman. Det er faktisk et rigtigt godt indlæg Silvestri har på sin blog om denne bog, så jeg bliver næsten helt ærgerlig over at den ikke er sat ind i bogen som et efterord, men jeg må printe indlægget og lægge det ind i bogen inden den sættes op på reolen.

Sideløbende med historien om den satans flytning, så fortælles også historien om en sydamerikansk trompetist. Faktisk ender musik også med at få en stor rolle i flyttehistorien, for selvom Asger er meget bevidst om ikke at udfordre kontrakten for meget, så har han dog på fornemmelsen at der er noget lusket ved det hele, men at det måske ikke er ham selv der er den der føres bag lyset. Det betyder dog ikke at han vil lade være med at gøre noget ved det fordækte spil.

Dette er Silvestris femtende bog og femte roman. Igennem sit forfatterskab har han været vidt omkring i forskellige genrer og har aldrig været bange for at eksperimentere, noget der også gælder for denne bog. På bagsideteksten står der bl.a. at man som læser skal “spænde selen, sikre hjelmen og så ellers bare slippe håndbremsen”. Dette udsagn passer faktisk rigtigt godt, for dette er en bog man ikke skal prøve at sætte i en genrekasse, men man skal blot kaste sig ud i den og lade sig føre igennem Helvede til Hellerup og tilbage igen, igennem en historie der er underholdende, pudsig og helt sin egen.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 58

[1] https://amdisilvestri.com/asilvestri/2019/8/30/historien-om-en-bog-et-satans-arbejde

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *