Supernatural Literature of the World: An Encyclopedia

Supernatural Literature of the World: An Encyclopedia
S. T. Joshi og Stefan Dziemianowicz
Greenwood Press, 2005.
Indbundet, 3 bind, 1424 sider
$ 299.95, ISBN 0-2313-32774-2

For 2000 kr Horror

Hvad gør man når man har alt det sædvanlige litteratur i en genre og gerne vil længere ned i genren? I science fiction er det jo nemt. En lang lang række af forskere har først i fanzines, siden i professionelle akademiske tidsskrifter og i utallige bøger trevlet genren og dens fremtrædelsesformer igennem på kryds og tværs. Derfor kan man stort set alle steder fra blive ledt yderligere mange steder hen. Der er altid en eller anden med en anden vinkel der kan åbne nye veje for den nysgerrige. Fantasy kom lidt senere i gang, men er efterhånden også ganske solidt dækket af både fans og forskere. Specielt i de sidste 20-30 år er det blevet legitimt at forske dybt i fantasy og dette har affødt en række spændende udgivelser. Men hvad så med horror? Hvor vender man sig lige hen hvis man vil vide mere – meget mere – end blot noget om de almindeligste titler?

For så vidt man ‘kun’ er interesseret i de klassiske titler, er H.P. Lovecrafts banebrydende Supernatural Horror in Literature fra 1935 kort og præcis. Den er stadig mit første opslag i subgenren og er stadig lige oversigtsskabende. Skal jeg bare finde en (ældre) forfatters titler, griber jeg gerne til E.F. Bleilers unikke The Checklist of Fantastic Literature fra 1948. Men begge disse er jo ubrugelige ift alle de nyere forfattere (Koontz debuterer i 1965, King først i 1974). Her er Bleilers tobindsværk Supernatural Fiction Writers fra 1985 et must. Den bør – sammen med Jack Sullivans The Penguin Encyclopeadia of Horror and the Supernatural fra 1986, der fokuserer mere på film og anden populærlitteratur – stå på hylderne i alle horrorbiblioteker. Ja, der er nyere værker også, men de reproducerer stort set kun dele af disse centrale værker og udelader ofte mere end de gavner ved at have de yngre forfattere med.

(Et særligt kapitel er S. T. Joshis Sixty Years of Arkham House som jeg købte billigt for et års tid siden gennem Thomas Winther og som i den grad har åbnet mit samlerhjerte for Arkham Houses unikke udgivelser. Desværre er jeg ikke ene om denne interesse: på den sidste auktion jeg deltog i over Arkham ting, løb det meste op i hundredevis af dollars pr titel. Men de erhvervede titler der lige så stille er ved at indtage et hjørne i biblioteket, har præsenteret mig for forfattere og værker som har forklaret for mig hvorfor horror blev til den væsentlige subgenre den blev til. Jeg er ikke så begejstret for King & Co. Jeg har svært ved at se det anderledes i den skabelon ift. en Tom Clancy eller anden thriller-skabelon. Og savner tit science fictions samfundsrevsende og generelt litterære kvaliteter. Men de tidlige pionerer har såvel litterært bid som original ide. Det er en fornøjelse at læse. Dermed blev Joshis bog – der varmt kan anbefales – til et dyrt, men kærligt bekendtskab).

Nu har selv samme Joshi udgivet det værk jeg har søgt efter længe. Supernatural Literature of the World: An Encyclopedia er netop udkommet på Greenwood Press i sine tre statelige bind. I alt 1424 sider til små 2000 kr. En stab på 66 personer har skrevet de over 1000 opslag, der er på mellem 250 og 3000 ord hver, alt efter hvor betydende forfatteren er for genren. Ud over en alfabetisk gennemgang giver værket også mulighed for tematiske læsninger, som fx nationale horror litteraturer og motiviske læsninger, fx vampyrer eller forbandelser. Over 700 forfattere har hvert sit opslag, ofte med flere underliggende opslag, altså langt langt over Bleilers 148 forfatterskaber i to bindsværket. (King har fx også et separat opslag om Carrie). Det favner dejligt bredt: Fra H C Andersen over Dante til Borges og Shakespeare – og så kan man falde i staver over hvordan horror blev til horror. De klassiske er der også: Fra Lovecraft til King, og så er der mere end 200 for mig fuldstændigt ukendte forfattere med få værker bag sig i genren. Altså en sand guldgrube for en der vil dykke længere ned i denne subgenre. Værket er eksemplarisk overskueligt og har tre indekser. Et 131 siders generelt indeks, såvel som et indeks over fiktive personer og (tak for det!) et indeks over motiver. Værkets begrænsning ligger udenfor det litterære. Næsten ingen andre fremtrædelsesformer end den boglige er med – hvilket også klart fremgår af titlen – til gengæld er titlens ‘World’ godt forsøgt realiseret med 14 forskellige nationale horrorlitteraturer repræsenteret. Nu skal vi vel bare have overtalt Thomas Winther til at skrive en artikel om dansk horror til andenudgaven…

Anmeldt af Knud Larn i Himmelskibet nr.14

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Horror og tagget , , , . Bogmærk permalinket.