Jan H. Hansen – Nordland

Nordland
Roman af Jan H. Hansen
Forlaget Brændpunkt, 2021
160 sider, 159,95 kr.
Anmeldereksemplar doneret af forlaget

Nordland er udgivet af forlaget Brændpunkt, der udgiver en masse spændende, danske bøger med skæve vinkler og gode historier. Nordland har en flot forside med et grafisk motiv i rødt, sort, blåt og hvidt, der inviterer læseren ind i en alternativ virkelighed.

Nordland er skrevet som alternativ eller ‘kontrafaktisk’ historie. Den beskriver et nutidigt Danmark, hvor Nazityskland vandt 2. Verdenskrig, og Danmark blev underlagt nabolandet. En interessant vinkel er, at i Nordland er Nazityskland og Tusindårsriget efterhånden blevet forældet fortid med gammel-nazister, der minder om klassiske nazister. og nynazister, der minder meget om de nynazister, vi desværre stadig har masser af i den virkelige verden.

Historien følger det unge par Katrine og David, men skifter ind i mellem synspunkt til for eksempel Katrines mor eller embedsmanden i et privat sikkerhedsfirma, Søren Rathe. Det giver som altid friskhed og tempo til en historie når fortællersynspunktet skiftes ud løbende. David er jøde og blev reddet ud af en ghetto af Katrine, da de forelskede sig under Katrines studiebesøg i ghettoen. Deres forhold er dog ikke nemt, og både David og Katrine kæmper med mange eksistentielle overvejelser.

Nordland er skrevet med filosofi i baghovedet og minder til tider en smule om George Orwells 1984 (1949) og nogle gange lidt om filmen Brazil. Der er endda passager, der næsten er nyfortolkninger af passager fra 1984. Dette fungerer rigtig godt som både homage og som en påpegning af hvor relevant 1984 stadig er, og referencerne er subtile nok til at være underforståede nik til læseren fra Hansen snarere end udpenslede referencer. Hansen har en note bagerst i bogen, hvor han fint beskriver hvilke værker, der har inspireret ham.

Hansen skriver rigtig godt og kan sagtens skrive alternativ historie. Men de seneste år har vist, at det er en genre, der skal skrives med lidt varsomhed. De to skabere af Game of Thrones fik næsten grønt lys fra HBO til tvserien Confederate, hvor de amerikanske sydstater havde vundet den amerikanske borgerkrig og amerikanere med afrikansk afstamning stadig var slavegjorte. Efter voldsom kritik blev serien blev skrottet igen, blandt andet fordi hvidt overherredømme ikke ligger i fortiden som mange kunne håbe. I Nordland er beskrivelsen af hvad mange mennesker, især Katrines mor, tænker om jøder, heller ikke hverken science fiction eller historie. Det er altid interessant med en fortælling, der beskriver en stor og meget betydningsfuld ændring af verdenshistorien, for eksempel at tyskerne vandt 2. verdenskrig. Men jeg har læst twistet et par gange før, for eksempel i Philip K. Dicks klassiker The Man in the High Castle; dog ikke med med et dansk perspektiv som Hansen giver i Nordland.

Alternativ historie ER en svær genre, men den er i fremgang. For eksempel med den fantastiske Netflix-serie Bridgerton, der præsenterer et nyt twist af verdenshistorien: Den enevældige konge af Storbritannien forelsker sig i en sort kvinde, gør hende til dronning, og med et vift med scepteret er sorte og hvide mennesker lige i 1700-tallets Storbritannien – halvdelen af adelige titler og jordbesiddelser gives til sorte borgere, og al diskrimination forbydes af den enevældige konge.

At nazisterne skulle vinde krigen, eller at andre “de andre” skulle have vundet krigen (Sydstaterne, Napoleon, Nazisterne eller Sovjetunionen) er en stor pensel at male med, da mange forfattere har brugt den før. Men Hansen slipper godt fra det, og Nordland er god når læseren har sat sig godt til rette i sin bedste stol med masser af kaffe og lidt tid til eftertænksomhed efter hun har lagt bogen fra sig igen.

Anmeldt af Anne Dencker Bædkel i Himmelskibet 61

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *