Valdemar Holst – Manden der tænkte ting

Manden der tænkte ting
Roman af Valdemar Holst

En bog jeg har haft stående på reolen i flere år uden af få læst, er Manden der tænkte ting af Valdemar Holst. Den udgave jeg har stående, er fra serien Stjernebøgerne fra Vintens forlaget (1965). På forsiden beskrives den som “En dansk gyser i verdensklasse … et moderne sidestykke til Dr. Jekyll og Mr. Hyde og til Poes og Chamissos skrækindjagende fortællinger”. Det må jo siges at være store ord som det kan være svært at leve op til. Bogen er nu blevet genudgivet fra forlaget Baggårdsbaroner, og da jeg kun har hørt godt om den så måtte jeg hellere få den læst.

Det er fortællingen om en læge på den lukkede afdeling. En dag har en af patienterne pludselig en kasse cigarer og en flaske alkohol på sit værelse, noget som ingen kan forklare hvordan er kommet derind. Kort efter forsvinder patienten. Denne tager dog kontakt til lægen igen og beder om en tjeneste som lægen ikke er villig til at give. Nu begynder lægen at blive drevet til vanvid da en dobbeltgænger dukker op med det ene formål at ødelægge lægens liv. Bogen er oprindeligt fra 1938 (det er andenudgaven jeg har). Jeg må sige at det er en bog der bestemt har overlevet de mange år godt, og jeg synes bestemt at den fortjener den flotte genudgivelse den nu har fået.

Det hedder sig at den nye udgave er tredjeudgaven. Der kom dog to udgaver af bogen i serien Stjernebøgerne. Første gang var i 1965, og igen i 1969 med et nyt omslag, der er hentet i den filmatisering der udkom det år. En spændende detalje ved den nye udgave er at den er markeret som værende første bind i en ny serie navngivet ‘De Kælderkolde’. Det bliver yderst spændende at se hvad der ellers udkommer i den serie.

Fra “Korte Omtaler” af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 61

 

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *