I ly af mørket

I ly af mørket
En H.P. Lovecraft
tegneserieantologi
Forlaget Afkom 2020, 100 sider, 160 kr.

I ly af mørket er en dansk tegneserie udgivet på baggrund af et kickstarterprojekt, der havde til mål at rejse midlerne til tegneseries udgivelse. Antologien er en indbundet udgivelse med et stemningsfyldt farverigt omslag, og den samler ni historier af ni forskellige tegnere, som bringer hver deres sort/hvide streg til Lovecrafts univers med forord af Thomas Winther.

De ni historier er et udvalg af både de meget kendte historier, som “Rotterne i murene” og “Pickmans model” til mindre kendte historier som “Kattene i Ulthar” og “Udyret i grotten”. Hver tegner giver sin egen særlige tolkning til historien, ikke kun i den måde de oversætter Lovecrafts novelle fra det skrevne medium til det tegnede medium, men også i måden de gengiver historien, hvor nogle er gengivelser af Lovecrafts historie som for eksempel “Randolph Carters erklæring”, mens andre er en nytolkning af historien som for eksempel “Farven fra rummet”. De ni vidt forskellige historier og deres ni forskellige tegnere giver et spændende billede på bredden i Lovecrafts historier og hvordan historierne stadig formår at være grumme og foruroligende lige netop som en god gyserhistorie skal være. Nogle fortællinger er visuelle digte, som oser af stemning som f.eks. “Dagon” og “Billedet i huset” med sin dystre, meget mørke streg, hvor tegningerne næsten skjuler gruen for læseren, og man drages til at nærlæse billeder og tekst, så man trækkes uvægerligt dybere ind i den foruroligende historie.

Lovecrafts historier er kendte for at være svære at filmatisere, men tegneserieantologien viser at tegneseriemediet kan arbejde med det sete og det usete og med forskellige fortællerstemmer, som understøtter den måde, hvormed Lovecraft ofte skaber gru i sine historier, hvor det sker i mødet med det ukendte, det uforståelige og det ubegribelige.

De ni historier i antologien er meget forskellige, men for denne anmelder gjorde særligt Lauge Eilsøe-Madsens “Rotterne i murene”, NMAAR’s “Billedet i huset”, Mathilde Riberholdt Jensens “Randolph Carters erklæring” og Peder Riis’ “Pickmans model” særligt indtryk. Hver især bruger de deres streg på meget forskellige måder til at afspejle den uhygge og det vanvid, som opstår i mødet med rædslerne fra det ukendte. Billederne bliver hængende efter endt læsning. Enkelte af de andre titler gjorde dog desværre ikke samme stærke indtryk, og særligt L.P. Hømkrafts “Kattene i Ulthar” og Anders Fjølvars “Den frygtelige gamle mand” har med deres mere karikerede og let humoristiske streger ikke den samme grad af gru og uhygge, som de andre historier.

I ly af mørket er en god introduktion til Lovecrafts univers for læsere, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med The Cthulhu Mythos, mens den for eksisterende fans er en kærkommen genoplevelse af novellerne. Albummets mange gode bidrag gør antologien absolut læseværdig, og det er udgivelse, hvor man håber, at den blot er grundlaget for mere.

Anmeldt af Morten Greis i Himmelskibet nr. 61

Dette indlæg blev udgivet i Horror, Tegneserier og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *