The Suicide Squad

The Suicide Squad
Film, USA 2021, 132 min.
Instr.: James Gunn
Med: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinna-man, Michael Rooker m.fl.

Efter af være blevet (midlertidigt) fyret fra Marvel/Disney på grund af nogle uheldige, gamle udtalelser, fik Guardians of the Galaxy-instruktøren og -forfatteren James Gunn hyre hos konkurrenten DC/Warner, og The Suicide Squad er resultatet deraf.

Hov, vent, vil nogle sikker indvende: Har der ikke allerede været en film, der hed Suicide Squad? Jo, det har der – den kom i 2016 og blev ikke nogen større succes. Den lille forskel er et “The” i titlen på den nye film, som tilsyneladende er en fortsættelse til den første (som jeg ikke har set). I hvert fald er Margot Robbie igen med som Harley Quinn og Viola Davis som Amanda Waller, det styrer holdet med det officielle navn ‘Task Force X’, bedre kendt til ‘Suicide Squad’.

“Styrer” er det helt rette ord her, for Suicide Squad er ikke en gruppe superhelte, men en gruppe forhærdede skurke med en vis (typisk lille) mængde superevner; eller de er blot veltrænede. De er blevet tilbudt at tage på en selvmordsaktion mod at deres straf bliver nedsat med 10 år – og for at være sikre på at skurkene makker ret, har de alle fået indopereret en kapsel med sprængstof i nakken, som kan bringes til eksplosion over afstand. De bliver samtidig konstant videoovervåget for at sikre sig at de gør som beordret.

Selvmordsmissionen handler om at trænge ind i østaten Corto Maltese (navnet er en gammel joke, der går tilbage til Frank Millers The Dark Knight Returns). Corto Malteses USA-venlige diktator er blevet afsat ved et militærkup, og det er ikke så godt. da østaten lægger hus til et ultrahemmeligt amerikansk forsøg på at udvikle et supervåben. Tårnet med forsøget skal derfor destrueres, og videnskabsmanden bag det (spillet af Peter “Doctor Who” Capaldi) skal bringes sikkert hjem til USA.

Missionen går galt grueligt nærmest før den begynder, og vores (anti-)helte må kæmpe lige så meget for at overleve som for at fuldføre deres mission. Nærmest ingenting går som planlagt, og det bliver mere og mere mudret hvem der er helte og hvem der er skurke. Mere af plottet skal ikke afsløres, andet end at det tager en del overraskende drejninger i løbet af filmen.

På mange måder minder filmen om den første Guardians of the Galaxy (GotG). En gruppe outsidere bliver bragt sammen mere eller mere tilfældigt og skal finde ud af at samarbejde samtidig med at de skal redde verden. Også i lighed med GotG bliver kendte rocknumre brugt som baggrundsmusik. Hvorfor fucke med en formel der virker?

The Suicide Squad er ikke nogen Guardians of the Galaxy, men den har sin egen charme. Der er masser af ultrasort humor (og en del splat – Gunns fortid som splatter-instruktør fornægter sig ikke), og man får efterhånden sympati for flere af figurerne undervejs trods deres status af skurke. Det gælder især figuren  Ratcatcher 2 (Daniela Melchior), som også Idris Elbas figur Bloodsport får varme, faderlige følelser for. Et plus er også noget meget kreative kapiteltitel-sekvenser, og i det hele tage er filmen flot og velspillet. Margot Robbie er som sædvanlig en fornøjelse som Harley Quinn, der også brillerede i filmen Birds of Prey: And the Fantabulous Emamcipation of One Harley Quinn fra sidste år (som ellers ikke havde meget andet at byde på).

Alt i alt er The Suicide Squad en underholdende superheltefilm, der faktisk skiller sig ud ved at have et anti-amerikansk budskab, eller i hvert fald værende kritisk overfor amerikansk imperialisme, hvor man støtter diktatorer der gerne vil samarbejde og hvor efterretningstjenesten opererer som en stat i staten uden demokratisk kontrol.

DC/Warner har haft blandet held med at efterligne Marvel/Disneys succes med superheltefilm, og en del af skylden er blevet lagt på de ofte ret mørke DC-film. Man kan godt se The Suicide Squad som en kommentar til dette, for filmen er ret mørk, men tager samtidigt tykt pis på sig selv.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr. 62

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *