James Patrick Kelly: Tænk som en dinosaurus & Otto Møller: Guld og Ære

Tænk som en dinosaurus
af James Patrick Kelly
SFC 2004, efterord ved Niels Dalgaard

Guld og Ære
Af Otto Møller
SFC 2006, efterord ved Niels Dalgaard

Denne udgivelse er en samling på tre noveller fra midtfirserne til midthalvfemserne af James Patrick Kelly, der med disse historier præsenteres for første gang på dansk. Historierne er i denne anmelders øjne imidlertid ikke noget at råbe hurra for, og synes derfor ikke at give James Patrick Kelly nogen god præsentation på den danske science fiction-scene. Historierne, “Mr. Boy”, “Rotte” og “Tænk som en dinosaurus”, akkompagneres af en velskrevet efterskrift af Niels Dalgaard. En efterskrift som det stærkt kan anbefales, at læseren begynder med, da det højner værdsættelsen af novellerne.

De tre noveller er skrevet i relation til deres samtids science fiction-trends, og de er således i opposition til periodens cyberpunk-historier. Dette kommer særligt til udtryk i ”Rotte”, der i sin form nærmest er en parodi over cyberpunk detektiv-novellen, og som handler om Rotte, der har undergået så drastiske ændringer, at han de facto er en tænkende rotte, og i ”Mr. Boy”, hvor den kropslige modifikation opnår et grotesk omfang, idet hovedpersonen bor inde i sin 11 etager høje mor.

Historierne kan ikke beskyldes for at dyrke teknologi eller teknologiske landvindinger, men derimod handler de om det menneskelige og menneskets valg i en fagre ny verden. I den forstand er ”Rotte” og ”Mr. Boy” interessante at læse, men den mest spændende at læse er ”Tænk som en dinosaurus”, der omhandler de ubehagelige valg, man kan blive tvunget til at tage for et større gode.

Denne bog er lidt af en perle for den, der er interesseret i tidligere tiders science fiction. Der er tale om et genoptryk af en science fiction-roman fra 1896. Ganske vist blev den ikke klassificeret som en science fiction den gang, men dens præmis gør historien unægtelig til en science fiction.

Det er værd at begynde læsningen af Guld og ære med at læse Niels Dalsgaards efterskift, da den giver et indblik i den sammenhæng romanen blev udgivet i, og derved en bedre forståelse for historien. Som udgangspunkt kan historien virke bedaget og simplistisk, men med den kyndige efterskrift forstås historien så meget bedre (dog skal læseren være opmærksom på, at der er en mindre spoiler i efterskriften ved Niels Dalgaard).

Historien handler om kemikeren Erik Poulsen, der med for sin tid moderne kemi opdager en metode, hvormed han kan forvandle andre metaller til guld, og derved skabe for sig selv en uendelig rigdom. Æren for opdagelsen kan han derimod ikke høste æren, da en offentliggørelse af opdagelsen vil resultere i at guld bliver værdiløst og at det kapitalistiske system vil bryde sammen (da pengesedler er bundet op på guldstandarden) med civilisationens undergang til følge. Det gennemgående tema i historien er balancen mellem, at vor hovedperson kan blive uendeligt rig, materielt, men socialt kan han ikke blive anerkendt for sin handling – samfundet og dets beståen vil ikke tillade den fri forskning.

I første del følger vi den unge Erik Poulsen, der stræber efter både velstand og ære, mens han i anden del fået velstanden eller guldet, så er det den manglende ære, der følger ved anerkendelsen af hans opdagelse, som han savner, og i tredje og sidste del følger vi hans stræben efter ære, om det så skal koste ham al hans velstand. Romanen er fascinerende læsning da dens beskrivelser af moderne teknologi virker banale i moderne øjne, men det maner også til en vis betænksom om, hvordan science fiction-litteratur vil blive beskuet om 100 år.

Science Fiction Cirklen skal have ros for gennem sine udgivelser at bringe anderledes science fiction-historier til det danske marked, men visse ting kan forbedres i udgivelserne. Hvor forsiden på “Tænk som en dinosaurus” virker som et bedaget levn fra 1980’ernes mindre kønne periode, er forsiden på “Guld og Ære” væsentlig mere nedtonet og derved også pænere, selvom grafikmønstrene ikke indbyder til nogen læsning af værkerne. Nogle mere indbydende og moderne udseende forsider vil gøre godt for de to udgivelser, ligesom det vil gavne læserne, at Niels Dalgaards efterskrifter anbringes forrest i bøgerne, så de kan introducere læseren til de kommende fornøjelser.

Anmeldt af Morten Greis i Himmelskibet nr.17

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling, Roman, Science Fiction og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.