Benny Bang Jensen – Fønikspatruljen

FØNIKSPATRULJEN
Roman af Benny Bang Jensen
forlaget Flint 2022, 372 sider

Anmelder eksemplar leveret af forlaget

Bagsidetekst:

I forstadsbyen Flintløse bor den tolvårige spejder Sylvester, der efter sommerferien er rykket op til Jungletroppen, nu selv som en af de store tropsspejdere. Sammen med sine bedstevenner Ziggy og H.C. finder de en skjult dagbogsside, der leder dem på sporet af en gammel vandrehistorie om en forsvunden dreng. Drevet af nysgerrighed for at løse mysteriet, bliver denne sensommer deres første møde med ungdommens kvaler og voksenlivets barske virkeligheder. Efterånden går det nemlig op for Sylvester og spejdervennerne, at de får forviklet sig ind i en mørk historie, der hviler på hele byens smertefulde, hemmelige fortid. En ukendt, skræmmende trussel lurer under overfladen, netop som Fønikspatruljen rejser sig fra asken og skal stå spejderlovens ultimative prøve …

Fønikspatruljen er en frisk spændingsroman, der henvender sig til unge mennesker og voksne, som holder af at færdes i naturen, og som for de voksnes vedkommende gerne vil genopleve teenageårene.

Bogen er velskrevet og handlingen OK, vel at mærke, hvis man som læser er parat til at se igennem fingrene med, at sandsynlighedskæden hopper af midt i bogen.

Her kunne forfatteren godt have brugt en kritisk betalæser, som kunne have udfordret ham til at gøre handlingen mere sandsynlig i kapitlerne, hvor alle Flintløses borgere – bare ikke heltene – bliver angrebet af –. Mere vil jeg ikke røbe, for som sædvanligt i mine anmeldelser, skal ikke ti vilde heste få mig til at løfte bare en lille flig af sløret for, hvem ’morderen’ er og derved spolere læseoplevelsen for den, som får bogen i hånden.

Noget, som jeg lægger stor vægt på, når jeg selv redigerer eller skriver bøger, er, at der foretages en omhyggelig research.

Det har Benny Bang Jensen desværre forsyndet sig imod.

Jeg skal ikke kunne sige, om Benny har undersøgt det, vidst det, eller bare været heldig, men tidligt i bogen  kunne jeg selv være ’faldet i’ og have kritiseret, at han omtaler en brunkulsmine med underjordiske minegange her i Danmark.

Da jeg altid har været meget fascineret af Søby-lejerne syd for Herning, hvor der blev udvundet store mængder brunkul fra åbne brud indtil 1970, så mente jeg naturligvis at vide bedre. Men for en sikkerheds skyld gik jeg dog selv på research og fandt ud af, at der rent faktisk i 1861 blev etableret en brunkulsmine med underjordiske gange i Vesterskoven ved Silkeborg, så – .

Tag det som et eksempel på, hvor vigtigt det er med research.

Som bogens titel antyder, så foregår handlingen i et spejdermiljø, og her burde Benny være på hjemmebane, da han selv har været spejder.

Alligevel synes jeg han forsynder sig mod stifteren af spejderbevægelsen, Lord Robert Baden-Powells idealer. I sin bog ’I livets skole’, oversat af min gamle tropsfører Svend Ranvig, Sorø, beskrives den ideelle spejderpatrulje. Den består af 7 drenge i alderen 12-16 år (i dag findes der naturligvis også blandede patruljer) hvor de ældste normalt er patruljeleder og patruljeassistent. Idéen er, at de ældste i patruljen i denne periode af deres liv, hvor udviklingen som bekendt går rigtig stærkt, skal lære at lære fra sig, medens de yngste tilsvarende skal lære at tage ved lære i en ånd, hvor alle tager hensyn til hinanden. Derfor synes jeg ikke om, at Benny lader seks drenge, der lige er kommet op i troppen efter at have været juniorspejdere, danne deres egen patrulje. Det er i det hele taget som om han ikke har helt styr på strukturen i spejderbevægelsen – behøver jeg skrive ’research?’.

I dag består Det Danske Spejderkorps af selve korpset, som er opdelt i divisioner, der igen er opdelt i grupper. I grupperne inddeles medlemmerne i Mikrospejdere (6-8 år), Minispejdere (8-10 år), Juniorspejdere (10-12 år), Spejdere (12-16 år) og Seniorspejdere (16-23 år).

Derfor virker det forvirrende, når forfatteren et sted nævner ulvespejdere. Er det et levn som er smuttet med fra gamle dage, hvor spejderbevægelsen bestod af ulveunger (6-12 år) og spejdere (12-16 år)?

Der er flere eksempler af samme skuffe, som vil støde de læsere, som er eller har været spejdere. Desværre er der også almene eksempler, som en god betalæser ville have forhindret.

Når der f.eks. på et tidspunkt bliver ringet til politiet, så er det selvfølgelig ikke politimesteren der rykker ud. Og en officer, der bliver forfremmet i en alder af 34 år, bliver heller ikke general.

Men når det er sagt, så skal det selvfølgelig ikke udelades, at der også er fine beskrivelser af spejderlivet som f.eks. da de nye spejdere på en weekendtur skal gennemgå et oprykningsritual. Det er meget levende beskrevet og slutter med, at den spejder, som har gennemgået ritualet, skal aflægge spejderløftet og sværge på aldrig at røbe, hvad ritualet går ud på. Da jeg selv har aflagt spejderløftet, selv om det er mange år siden, vil jeg naturligvis heller ikke røbe noget om, hvad ritualet går ud på – kun sige: Vær beredt!

Anmeldt af Johannes Lundstrøm

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *