Nimona

image.png

NIMONA
Tegnefilm, Netflix, 2023
101 min.
Instruktion: Nick Bruno og Troy Quane
Manus: Robert L. Baird, Lloyd Taylor og Pamela Ribon
Med: Grace Chloë Moretz, Riz Ahmed. RuPaul m.fl.

Nimona er løseligt baseret på tegneserien af samme navn fra 2015, skrevet og tegnet af Noelle (nu Nate eller ND) Stevenson, som nok er mere kendt som showrunner på den moderne udgave af tegnefilmserien She-Ra (anmeldt i Himmelskibet 63).  Der er dog betydelige forskelle mellem tegneserie og tegnefilm, så der vil være meget nyt for dem, der har læst tegneserien.

Vi befinder os i et kongerige, som blander middelalderlige normer og roller med futuristisk teknologi. Engang i fortiden reddede heltinden Gloreth kongeriget fra et gyseligt, sort monster og oprettede derefter et korps af riddere, som tager sig af trusler fra andre monstre. Til dette formål er der også bygget en høj og uigennemtrængelig mur rundt om kongeriget, der i det store og hele består af en enkelt, stor by. Noget nyt er ved at ske, for Dronningen har brudt århundreders traditioner og tilladt en ikke-adelig mand at blive trænet som ridder, og denne mand, Ballister Boldheart (Riz Ahmed), har overvundet alle andre ridderkandidater og skal nu slås til ridder – indtil han slår dronningen ihjel ved et fælt attentat. Han bedyrer sin uskyld, men hele landet var vidner til drabet via tv, foruden de hundredvis af gæster, som var tilstede under ceremonien, så Ballister ryger direkte i fængsel, hvor han afventer henrettelse. Han bliver befriet af en underlig, energisk rødhåret og punket pige, Nimona (Chloé Grace Moretz), som viser sig at kunne skifte form til diverse dyr; alt fra en lille fugl til en stor blåhval – eller rettere rødhval, for alle dyrene er røde. Nimona vil helst bare slå ridderne ihjel og omstyrte systemet, men Ballister insisterer på at bevise sin uskyld uden brug af vold. Det går selvfølgelig ikke så let, og Nimoma må redde den naivt heltemodige Ballister ud af den ene knibe efter den anden, mens de bliver jagtet af Ballisters ekskæreste, ridderen Ambrosius Goldenloin, som er direkte efterkommer af Gloreth. Mellem de tos hæsblæsende eskapader har de tid til at lære hinanden at kende, og Ballister kommer til at hold af den sære pige, selvom han også er bange for hendes evner. For er hun i virkeligheden et af monstre, som han burde beskytte kongeriget mod?

Nimona byder på meget drama og mange forviklinger, og sløret bliver løftet for mysterier, som trækker tråde helt tilbage til Gloreths tid. Mange af hovedpersonerne må revidere deres syn på hvordan verden er strikket sammen og hvad deres rolle er i den, og det hele ender i et mægtigt klimaks, hvor det er tid til at tage stilling til hvilken side man er på, om nogen. Alt i alt er det en ganske underholdende film med sympatiske hovedpersoner og mange visuelle gags mellem al alvoren, med satire over samfundstræk, som man kan fine paralleller til i den virkelige verden. En god oplevelse, som kan nydes af både voksne og større børn.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *