Barry Malzberg: Breakfast in the Ruins

Breakfast in the Ruins
Barry Malzberg
Artikler, Baen 2007

Barry Mallzberg er af de relativt anonyme science fictionforfattere som har været med i årevis, men som ikke er særlig kendt udenfor inderciklen af science fiction-fans. Han er kendt for at være noget af et brokkehoved, og her kan man så sikre sig en hel mursten fyldt med brok. Der er tale om en opdateret udgave af The Engines of the Night fra 1982. Den del af bogen, som er direkte genoptryk af den gamle udgave, giver et ganske interessant indblik i hvordan en science fictionforfatter i USA anno ca. 1980 tænker. Hvorfor i alverden er han blevet science fiction-forfatter, når det er sådan et skodjob? Det er noget med et ideal om at være med til at skabe noget enestående, som i tidens løb er blevet så udvasket at det knapt kan ses mere. Men en gang science fictionforfatter, altid science fictionforfatter. Selv om man skal kæmpe mod faldende salg, markedets krav til hvad man kan og ikke kan skrive, manglende anerkendelse for ens slid og fristelsen til bare at skrive fantasy ligesom mange af de andre. Og så er der hele persongalleriet: Leinster, Kuttner, Silverberg, Sturgeon, Campbell og en lang række andre, både kendte og glemte.

Hvor The Engines of the Night virker som et sammenhængende portræt af en genre, dens forfattere og dens historie, virker resten af Breakfast in the Ruins mindre sammenhængende og ujævn. Hvor Engines udgør første del af bogen, er resten delt op i en del to med blandede artikler og del tre med forfatterportrætter. Del to kunne have været fraklip fra Engines, på nær at de er skrevet nogle år senere, men ellers synes jeg ikke de tilføjer noget væsentligt. Men forfatterportrætterne i del tre er for det meste ganske interessante. Hvor del to kunne kaldes fraklip, kunne del tre kaldes bonusmateriale. Breakfast indeholder også en slags selvportræt af Malzberg, i form af to historier om en science fiction forfatter kaldet Ruthven, den ene historie skrevet til Engines og den anden nyskrevet til Breakfast. Ganske underholdende.

Breakfast in the Ruins kan anbefales, hvis man interesserer sig for science fiction-genren og dens historie. Orker man ikke at læse hele murstenen, kan man sagtens springe lidt omkring i den.

Anmeldt af Flemming Rasch i Himmelskibet nr.18

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.