C.C. Thybro – Komplekskakerlakkerne

Komplekskakerlakkerne
Roman af C.C. Thybro
Science Fiction Cirklen, 2023, 285 sider

Romanen Komplekskakerlakkerne af C.C. Thybro udkom 3. november i 2023.

C.C. Thybro er født i 1992 og hun debuterede i 2022 med romanen Ved verdens ende. Der oplyses i bogen at hendes historier drejer sig ofte om personer, der lever på kanten af det normale og i samfundets sprækker. Således også med Komplekskakkerlakkerne.

Komplekskakkerlakkerne er en postapokalyptisk og en dystopisk roman, vil jeg sige. Komplekskakkerlakkerne foregår efter en katastrofe; på side 12 får vi at vide verden er gået under for længe siden. Det er den postapokalyptiske side af romanen. Den dystopiske side er det dystopiske samfund, som er kommet ud af den katastrofe som har gjort at verden er gået under.

Den foregår i Danmark, men katastrofen har ikke kun ramt Danmark, men hele verden.
Romanen handler om grupper af mennesker der bor i såkaldte komplekser og ikke kan gå udenfor, men er indespærret hele tiden. Man får ikke i starten af romanen, at vide hvorfor de er indespærret i komplekserne. Og hvis man ikke bidrager til fællesskabet bliver man sat ud af komplekset på et tidspunkt. Ingen ved hvad der sker med en, hvis man bliver sat ud.

Kompleksernes samfund er kendetegnet af knaphed med ressourcer.

Vi følger i romanen en gruppe der kalder sig komplekskakkerlakkerne. De kalder sig sådan fordi de er klarer sig mindre godt i fællesskabet og er i fare for at blive sat ud. Som det står om dem i romanen på s. 16: ”Syge og ubrugelige for deres nærmeste omgangskreds. Byrder”. Og i romanen står derpå side 127 at man bør bedømme et samfund ud fra hvordan de behandler deres svageste. Og her behandles komplekskakkerlakkerne ikke så godt. Komplekskakerlakkerne har et chatroom hvor de kommunikerer med hinanden. Det er det eneste positive fællesskab kakkerlakkerne har.

Og så begynder der at ske noget. Astrid, en af komplekskakerlakkerne, vælger at forlade sit kompleks af forskellige grunde og hvad der videre sker skal ikke afsløres her.

Romanen er bygget op på den måde, at den er delt op i fem dele og en epilog. I de første fire dele møder vi en af komplekskakerlakkerne, der er hovedpersoner i den specifikke del, men Astrid må siges at være romanens hovedperson, synes jeg. Denne opbygning gør at man får oplysningerne om romanens verden løbende og det er med til at skabe spænding i romanen.
Man er som læser hele tiden spændt på at få mere at vide. Både om romanens verden og hvad der kommer til at ske i handlingen. Komplekskakerlakkerne er således en god og spændende roman. Romanen har sin egen tone og stemme og er velskrevet.

Jeg synes personbeskrivelserne er gode. Handlingen er spændende. Og romanen har en passende længde. Tendensen i romanen vil jeg kalde humanistisk. Det kan man bl.a. se i kritikken af den måde komplekskakerlakkerne behandles på i komplekset. Det er klar styrke med romanen, at den er skrevet ud fra et bevidst grundlag og livsanskuelse. Jeg har således ikke noget jeg vil kritisere romanen for. Bortset fra enkelte slåfejl, som ikke er fanget i korrekturen. Men det er småting. Jeg kan kun anbefale at man læser romanen.

Anmeldt af Jóannes á Stykki

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *