Robert Muchamore: Ilddåb, Mission 01

Ilddåb, Mission 01
Af Robert Muchamore
Phabel 2007, (2 udgave, første oplag 2008)

Robert Muchamore besøgte Danmark i 2008, og hans bøger er blevet anbefalet af Jakob Stegelmann fra Troldspejlet. Stegelmanns anbefalinger er altid et bekendtskab værd, uanset om man er til den genre, teksten er skrevet i eller ej.

Muchamores bøger om den 12- årige James, minder utroligt meget om en James Bond film, bortset fra at hovedpersonen er 12 år gammel i stedet for voksen.

Bagsideteksten starter sådan her: ”Cherub: verdens hårdeste træningslejr for spioner under 18 år…”

James kommer på børnehjem da hans mor dør, og der bliver ikke lagt fingre imellem, når dagligdagens hårde fakta bliver gennemgået. Tæsk og vold er dagens varme ret og den første bog er ret dyster, men der er lyspunkter. En af dem er James opfindsomhed og hans reaktionsmønstre, når han bliver stillet overfor endnu en uretfærdig behandling.

Efter en tid på forskellige institutioner ender James på et børnehjem, der træner børn til at være spioner. Træningen er lige så hård og ubønhørlig, som hverdagen han kommer fra, og handlingen er fængende, fordi man hele tiden venter på, hvordan James nu skal klare næste prøve.

Bogen er oversat af Oliver Tramsen, der har gjort et flot stykke arbejde. Han har bibeholdt de engelske person- og stednavne, hvilket gør bogen endnu mere nærværende. Det ville være svært for en læser at acceptere hvis oversætteren havde oversat handlingen til for eksempel Valby, idet bogen skriver sig ind i det kostskolemiljø, vi har kendskab til igennem andre forfattere som for eksempel Rowling. Bogen kommer gang på gang med nye vinkler, netop fordi handlingen meget sjældent er rosenrød. Den kunne næsten være en moderne udgave af Fr. W. Farrars bog St. Winifred eller livet i en engelsk Kostskole, netop, fordi den er så dyster i sine beskrivelser af, hvad hovedpersonerne kommer ud for.

Anmeldt af Lea Thume i Himmelskibet nr.19

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.