Einar Petersen: Walter Kraft and the Alien Menace

Walter Kraft and the Alien Menace
Einar Petersen
E-bog, 89 sider
One4Charity.com

Køb af dette værk støtter sitet globability. org, der har til formål at udvikle freeware til handicappede – et ædelt mål.

Oprindeligt forsøgte anmelderen at læse værket i sin elektroniske form, men efter at være gået død i det et par gange, endte det med at der blev trykket ‘ctrl-p’ og værket manifesteredes i det fysiske rum – jeg duer ikke til at læse lange dokumenter på en skærm.

Værket er på engelsk, men er skrevet af en dansker, for hvem det ikke er et modersmål og det kan mærkes. Sproget er ikke elegant, men det er dog funktionelt, og det forstyrrer ikke læsningen. Men konsekvensen er at læseren ikke dvæler ved nogen passager, men af og til må forundres over ordvalg og vendinger, hvis mening forstås, men som synes kuriøse. Mere forstyrrende er det dog, at størstedelen af alle tankestreger er blevet til bindestreger, ligesom enkelte sætningers fravær af kommaer og tab af ord er det.

Men fremad til selve historien. Vi følger Walter Kraft, eksmarine og dusørjæger, og hans gode ven, hackeren Thorgeir, der skal opklare og hævne drabet på en kolonist, der er død under mystiske omstændigheder. Således sparkes historien i gang. Snart kommer Walter på sporet af en mystisk indtrængende ‘alien menace’, som han jagter gennem den første halvdel af værket. I den anden halvdel springer historien nogle år frem, Walter jager stadig denne ‘alien menace’, og undervejs møder han sin voksne datter og hjælper hende til at vælte et teokratisk styre inden han indhenter sit bytte og det kommer til et opgør.

Historien består af to lange jagtscener anbragt i et ubeskrevet univers. Steder er beskrevet så overfladisk som overhovedet muligt – historien foregår en gang i fremtiden på ‘the planet’ og muligvis på mere end en. Det er muligt at rejse mellem planeter, om det er overlyshastighed eller hyperrumsspring siges der intet om, men historien udfolder sig i ‘Terran Space’, hvor der måske er en regering, i hvert fald et ‘company og et ondt og undertrykkende ‘clergy’, som repræsenterer en falsk religion, der inkluderer en ‘The Lord’. Der findes vistnok andre intelligente racer i eller uden for Terran Space, og det lader til at folk på Mars har et andet samfund end det ellers dominerende, hvad dette så end er. Nogle steder spænder handlingen så meget ben for beskrivelserne, at man f.eks. fortælles at et rædselsvækkende syn venter Walter Kraft, men hvad det er, det må læseren selv regne ud fra den efterfølgende handling.

Historien fungerer som et oplæg til et film, men forfatteren lader læseren i stikken ved intet at fortælle om det univers, historien udspiller sig – i stedet hører vi undervejs om heltens (og det er vist snarere forfatterens) holdninger til religion, økohippier, professorer, skatter og afgifter og store firmaer, og det er ikke positive tanker han gør sig om disse ting.

Jeg må beklageligvis meddele, at dette her er to actionsekvenser, der ligger i forlængelse af hinanden anbragt i et usynligt univers, og handlingen er mange steder ikke særligt overbevisende. Det mest interessante er forfatterens mange gode forsøg på at applicere højteknologi og overvejelserne omkring, hvad der konstituerer et levende væsen. Skal denne sælges som roman, så skal den skrives ind i et univers.

Anmeldt af Morten Greis i Himmelskibet nr.6

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.