Scott Sigler: Earthcore, Ancestor & Infection

Earthcore
Scott Sigler
Podcastroman Podiobooks,
2005-6

Ancestor
Scott Sigler
Podcastroman Podiobooks,
2006

Infection
Scott Sigler
Podcastroman Podiobooks,
2006

Podcasting er et fremstormende medie på nettet, hvor alle slags mennesker lægger lydfiler ud til download via såkaldte feeds, så folk kan få dem direkte ned på deres computer eller iPod så snart de er lagt op. Forfattere har set dette som en ny mulighed for at fortælle og distribuere deres historier, og den amerikanske sci-fi/horror forfatter Scott Sigler var en af de første til at prøve dette med sin roman Earthcore. Siden da er det blevet til i alt 3 pod-castromaner og han er gået i gang med den fjerde, The Rookie, her i september.

Alle podcasts kan downloades i MP3-format via : www.podiobooks.com og/eller http://scottsigler.podshow.com.

Earthcore

Scott Sigler havde allerede skrevet Earthcore og endda fået den rettet til af et forlag, men af forskellige årsager blev den aldrig udgivet, så Sigler besluttede sig for at prøve at lave bogen til en podcast hvor han ugentligt ville udgive sin oplæsning af et par kapitler til download på sin weblog. Det blev en stor succes med flere tusinde lyttere og derefter blev Earthcore udgivet af Dragon Moon Press (ISBN: 1896944329).

Historien finder sted i Utah-bjergene hvor minefirmaet Earthcore kommer på sporet af en potentiel platinåre begravet dybt i Funeral Mountain og et hastigt omfangsrigt minearbejde sættes i gang, under hård ledelse af Connell Kirkland. Men bjerget er præget af mystik, og har en fortid præget af mystiske uopklarede sager om forsvundne personer, men det skræmmer ikke Kirkland. Dr. Veronica Reeves er også interesseret i bjerget, da hun mener at være på sporet af en ældgammel, meget avanceret civilisation, der gør sig specielt bemærket ved at have fremstillet meget skarpe knive af rent platin. Dette udvikler sig til en spændingsfyldt og actionpræget sci-fi/horror historie dybt nede i undergrundshulerne i Funeral Mountain, hvor bjergets bizarre hemmelighed er ved at gå op for personerne mens de må kæmpe for livet.

Det er udpræget en spændings- og actionhistorie, hvilket egner sig godt til podcastformatet da det fanger lytteren godt, men jeg synes nu også den har andre gode sider, specielt i forhold til de to efterfølgende podcast der er endnu mere action og horror, og Earthcore ser jeg stadig også som det bedste af hans værker. Han skildrer godt den hårde minebranche og den kyniske ledelse fra Kirkland hvor det handler om penge før de ansattes sikkerhed. Selvom de fleste af personerne er noget stereotype, med alt fra videnskabsfolk der bliver helt opslugt og glemmer al fare omkring dem, til benhårde ex-jægersoldater der kan ignorere enhver smerte, så er de i det mindste gennemført. De har alle en baggrund der forklarer hvem de er og hvorfor de agerer som de gør.

Hvad lydsiden angår så er det god klar lydkvalitet og Sigler fortæller sin historie godt og med en tilpas entusiasme og indlevelse, uden at det bliver for overdrevent og skabet. Han formår at holde lytteren fast i historien, hvilket er vigtigt da man hurtigt kan tabe tråden hvis man ikke lige er koncentreret i et minut eller to.

Historien vil gøre sig godt på film og der er flere muligheder for efterfølgere, hvilket Sigler allerede har lovet at han arbejder på.

Ancestor

Scott Sigler gentog successen med Earthcore, men denne gang med en historie skrevet direkte til podcastformatet og med endnu mere vold og blod. Ancestor tager udgangspunkt i via genteknologi at designe et dyrs DNA hvis organer skal kunne bruge til organtransplantationer til mennesker, hvilket der naturligvis er store penge i. Det lykkes for et firma via en supercomputer at skabe DNAet til et sådant væsen og de går straks i gang med at opfostre et godt antal af dem ved at bruge køer som rugemødre. Væsenerne viser sig at være langt stærkere og mere intelligente end man havde forestillet sig, og så kører historien ellers i et klassisk overlevelsesscenarie for de ansatte der må kæmpe mod disse meget sultne monstre. Dermed har Ancestor en opbygning der minder en del om Earthcore, men desværre må jeg sige med endnu mere fokus på ren action og splatter der vil gøre sig godt på film, og man får da også associationer til monsterfilm som fx Resident Evil. Men det skal man nu heller ikke kimse af, for det er skam god solid spændende underholdning man bliver grebet af.

Sigler er skam en god fortæller og han er kun blevet bedre siden Earthcore, hvor han har arbejdet lidt mere med sin imitation af sine personer og deres dialog. Ancestor skulle udkomme i bogform i 2007, også fra Dragon Moon Press.


Infection

I modsætning til de to andre historier hvor det var en gruppe af mennesker der stod overfor en ydre trussel, handler Infection kun om en mand, Perry Dawsey, og hans kamp mod noget inde i ham selv. Dawsey var engang en lovende amerikansk fodboldspiller, men har måtte droppe karrieren grundet en slem knæskade og arbejder nu i et computerfirma. Han lever et trivielt og roligt liv, men kæmper stadig med en voldelig fortid, da det en dag begynder at klø voldsomt flere steder på kroppen. Han prøver at ignorere det først, men med tiden går det op for Dawsey, at det er mere end blot almindelige sår, men at der er levende intelligente væsener inde i hans krop der for hver dag bliver stærkere. Resten af historien går så med Dawsey der kæmper mod disse væsener i hans krop på no-get nær selvmorderisk vis, mens deres egentlige formål langsomt bliver klarere.

Infection er mindst dobbelt så blodig og makaber som Ancestor, og selvom det kun er en lydbog er det ikke for mindreårige. Det kan til tider blive for meget, som om at Sigler blot trækker historien ud i ekstremer for at få pakket så mange ubehagelige og bizarre scener ind i historien som muligt. Det hele bliver en lang optakt til den endelige afsløring af hvad disse væsener har til hensigt når de er færdige med at vokse, og denne kulmination i de sidste to afsnit er temmelig kort og ufyldestgørende, og ligger vel egentlig også op til den efterfølger Sigler allerede har sagt han vil lave.

I lyddelen har Sigler udviklet sig meget på både god og dårlig vis. Han gør nu endnu mere brug af podcastformatet ved at lave uhyggelige effekter der ikke vil kunne være en del af en bog, gæstevokaler, og generelt har dialogen mere karakter af egentligt skuespil. Desværre er hans lydfiler ved at blive fyldt godt op med en masse ekstrasnak, reklamer og indtalte telefonbeskeder fra fans. Det er selvfølgelig noget man kan spole forbi, men det kan nemt tage overhånd.

Anmeldt af Jeppe Larsen i Himmelskibet nr.11

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.