Fables: 1001 Nights of Snowfall

Fables: 1001 Nights of Snowfall
HC Tegneserie, 144 sider, $19.99
DC Comics 2006
Skrevet af Bill Willingham
Illustreret af Charles Vess, Michael Wm. Kaluta, John Bolton, mfl.

Man kan ikke lade være med at være imponeret af Bill Willinghams Fables-koncept. Han formår at indpasse sine figurer i alle mulige kendte eventyr og myter, så de virkelig ser ud til at passe ind i et større hele; i et konsekvent handlingsmultivers med sit helt eget liv og sin helt egen charmerende logik. 1001 Nights of Snowfall er en hardcover grafisk roman, hvor en af Willingham’s centrale Fables-figurer, Snow White, er blevet sendt ud som Fables-ambassadør til en arabisk sultan, som kun vil møde hende, hvis det er som hans elskerinde for en enkelt nat, hvorefter hun skal halshugges. Så hun udskyder sin henrettelse ved at fortælle ham en række spændende historier, nogle lange, andre korte, og vi ser således, at det i virkeligheden (i dette univers) var Snehvide som også var (forløberen for) Scheherazade. Hun fortæller historier om skelsættende begivenheder i de andre kendte fablers lange liv; hvad der skete med Frøprinsen, hvordan de forskellige fabel-figurer undslap den onde krigsherre The Adversary’s erobringer, den store stygge ulvs forhold til sin far Nordenvinden, hvilken forhistorie heksen fra diverse berømte eventyr (såsom Hans og Grete) har, etc. – altsammen fermt flettet sammen med Willingham’s udgaver af fabel- væsnernes udødelige liv og levned. Baggrunden for alle historierne er fabel-væsnernes flugt fra The Adversary og til vores verden – en verden som The Adversary endnu ikke har villet invadere – hvor de engang i 1800-tallet etablerer deres eget lokalsamfund ude på landet i staten New York, helt og holdent lukket af for resten af verden. Her lever fabel-væsnerne så i foreløbig sikkerhed med deres egen regering og deres egne love, fjernt fra almindelige menneskers øjne. De fabel- væsner som er mennesker, eller kan skifte form til mennesker, må gerne leve i verden udenfor, men de væsner som er dyr eller chimærer (havfruer, f.eks.) må pænt blive indenfor lokalsamfundets indhegning.

Tegningerne i denne hardcover er generelt rigtig flotte, og mange af dem er malede i stilarter af imponerende kunstnerisk kvalitet. Den eneste, hvis stil jeg er en lille smule skuffet over, er John Bolton, som jeg tidligere har været stor fan af, men som i de senere år er gået fra detaljerede stregtegninger til mere plamage-agtige malede tegninger, og det er efter min mening desværre ikke noget fremskridt. I denne udgivelse er det endda tydeligt, at han har brugt kendte modeller som fotoreference, hvilket ofte er noget, der kendetegner de noget mindre øvede tegnere – den slags burde en garvet håndværker som Bolton ikke ty til.

De mest imponerende tegnere er James Jean, Tara McPherson, Esao Andrews og Jill Thompson, som kreerer virkeligt klassisk materiale af højeste kaliber.

Fables er alt i alt urban high fantasy som næppe er set bedre overhovedet, hverken i bøger eller TV-serier, og enhver fan af gode tegneserier bør købe og læse denne, en af vor tids allerbedste serier. Den er egnet til enhver der kender og nyder gode eventyr, uanset om man er egentlig fantasy-fan eller ej.

Karakter: 9 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.19

Dette indlæg blev udgivet i Tegneserier og tagget , , , . Bogmærk permalinket.