Karl Schroeder: Sun of Suns

Sun of Suns
Roman af Karl Schroeder
Tor Books, 2006
322 sider, $6,99

Karl Schroeder slog med debutromanen Ventus fra 2000 (anmeldt i Himmelskibet nr. 1)) sit navn fast som en forfatter af science fiction, der kan forene en eventyrlig handling med troværdig teknologi. Det er også kendetegnende ved Sun of Suns.

Bogen foregår i Virga, der er en kugleskal fyldt med luft med en radius på nogle tusinde kilometer. Virga befinder sig i yderkanten af et unavngivet solsystem og er opvarmet og oplyst indefra af en kunstig sol ved navn Candesce. Rundt omkring i Virga svæver en mængde byer, der for de flestes vedkommende er hjul der roterer for at skabe kunstig tyngdekraft. I de ydre, kolde og mørke dele af Virga er byerne knyttet til mindre sole, der bevæger sig langsomt rundt om Candesce. Bortset fra solene er der ingen avanceret teknologi i Virga, og samfundene er nærmest på 1800-tals niveau, både socialt og teknologisk. Virgas skabere har valgt at det skulle være sådan og håndhæver det ved at Candesce udsender en kontinuert elektromagnetisk puls af en art, der forhindrer elektronik og radiokommunikation. Beboerne (eller deres forfædre) er muligvis en slags Amish-folk, der har valgt at leve uden avanceret teknologi ud fra en overbevisning om at lykken ikke skabes af teknologi.

Ikke fordi samfundene er specielt lykkelige af den grund, så hvis der er tale om et stort socialt eksperiment, må det siges at være mislykket. Der er krig og konflikter mellem nationerne i Virga, og de enkelte samfund byder på stor social ulighed. På én måde er livet i Virga dog mere meningsfyldt end i den højteknologiske verden udenfor: I Virga er menneskelige evner og handlinger vigtige, fordi man ikke har maskiner til at gøre alting for sig.

Den centrale hovedperson i Sun of Suns er den unge mand Hayden Griffin. Han er født i den lille nation Aerie, som er blevet erobret af den større nation Slipstream. Griffin giver Slipstream skylden for sine forældres død, og med falske papirer sørger han for at komme i tjeneste hos Slipstreams admiralitet for at kunne snigmyrde den admiral, han ser som den skyldige. Inden han når så langt, bliver han dog hvirvlet ind i en hemmelig mission sammen med pågældende admiral. Slipstream, og dermed Aerie, står over for at blive invaderet af en stor og despotisk nation, og midlet til at overvinde fjenden sender Griffin og kompagni på en farefyldt færd til de fjerneste egne af Virga og ind i Candesce, solenes sol. Undervejs skal de slås med grusomme pirater og grådige politikere i den ene kulørte kulisse efter den anden – kedeligt bliver det ikke.

Verdenen Virga fremstår meget realistisk og gennemtænkt, og der er mange finurlige detaljer, fx at lamper skal have ventilatorer, da de ellers vil blive kvalt i deres egen røg, der ikke kan stige tilvejrs i mangelen på tyngdekraft. Der er også plads til filosofiske betragtninger om fremtidig teknologi. En biperson, der kommer fra verden udenfor, fortæller hvor begejstret hun var da hun kom til Virga og så to ens luftskibe. I hendes bliver alle ting lavet ved hjælp af evolutionært design i noget kaldet “Artificial Nature”, så der findes ikke to helt ens ting, og ingen forstår rigtig hvordan tingene virker – de er ikke designede, men selvudviklet via evolutionære processer.

Jeg følte mig rigtig godt underholdt af bogen og kom til at holde af hovedpersonerne, selvom ingen af dem er renskurede helte. Der er en god afveksling mellem kulørt action, gode science fiction-ideer og en overordnet konflikt som muligvis er større end hovedpersonerne selv aner.

Sun of Suns har undertitlen Book One of Virga, og der er altså tale om første bind af en serie. Der er kommet to bind mere, og et fjerde udkommer til august. Jeg har allerede bestilt bind to…

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr.20

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.