Storm nr. 1-3

Storm nr. 1-3
Tegneserie, Interpresse 1980-84(danske udgaver), 3 x 48 s.
Tegnet af Don Lawrence, skrevet af Saul Dunn (nr. 1), Martin Lodewijk (nr. 2) og Kelvin Gosnell (nr. 3)

Den britiske science fiction tegner Don Lawrence, som døde i 2003, var i 1970erne og ’80erne travlt beskæftiget med at tegne serierne The Trigan Empire og Storm; koncepter som han selv havde opfundet, men fået andre til at forfatte. The Trigan Empire kan opsummeres som “romerriget i rummet”; en af historierne er udkommet på dansk i Superserien Senior nr. 25: Kampen Om Trigoria (1976); forfatteren var Mike Butterworth.

Storm handler om astronauthelten Storm, som kommer fra et sted sidst i det 21. århundrede. Han er på en mission for at undersøge Jupiters store røde plet, da han bliver fanget i plettens storme, og kastet millioner af år frem i tiden. Da han vender tilbage til Jorden, er havene udtørret, og planeten er domineret af nye intelligente arter, udviklet fra både dyr og mennesker. Der er også nogle “gammeldags” mennesker tilbage, men de fleste lever tilsyneladende en slave-tilværelse eller er barbarer. Rundt omkring ses efterladenskaber af højt udviklede civilisationer som i mellemtiden er gået under.

Storm, der heldigvis selv er lidt af en barbar-type, må forlade sig på sin råstyrke og snilde for at klare sig i denne verden, og han slår følgeskab med den rødhårede kvinde Rødhår (hun hedder Ember i den engelske udgave).

De tre danske album hedder Dybets verden, Dødens palads og Legenden om Yggdrasil. Første album beskriver den verden han kommer til (han er i begyndelsen ikke klar over om han egentlig er kommet frem eller tilbage i tiden), og i andet album skal han sammen med en gruppe brogede figurer finde vej gennem et gammelt, superavanceret nedstyrtet rumskib fyldt med fælder, hvor han bl.a. kommer til at kæmpe mod en holografisk udgave af sig selv. Dette plot er sandsynligvis lånt fra Doctor Who-historien “Death to the Daleks” fra 1974, hvor en stort set identisk situation finder sted i en gammel forladt by på planeten Exxilon.

I tredje album på dansk (som af uransagelige grunde er det originale nr. 8) er Storm blevet en af lederne i en teknologisk avanceret kultur, men han føler sig bundet på hænder og fødder af ansvaret, og sammen med Rødhår tager han igen op til Jupiters røde plet, i håb om at komme tilbage til sin egen tid. Imidlertid bliver de slynget endnu flere millioner år ud i fremtiden, og Jorden beherskes nu af en race af intelligente dinosaurer!

Det tredje album slutter med en ond cliffhanger: de hører rygter om en vaskeægte tidsmaskine (nemlig den som har bragt dinosaurene frem i tiden, hvor de ved genetisk manipulation er gjort intelligente), og tager ud for at finde den! Hvis man som jeg er stor fan af disse tegninger og denne verden, så er det ekstremt ærgeligt at der kun kom tre album på dansk. Serien er også kun kommet i små portioner i England (bortset fra at der i de senere år vist er kommet nogle meget dyre samle-udgaver), for Lawrence har hovedsageligt fundet forfattere (og læsere) til Storm i Holland! I Holland (og i øvrigt også i Tyskland) er serien så populær at der er kommet 30-40 album, og de er endda fortsat under andre tegnere efter Lawrences død. En af de forfattere der skrev mange af de tidlige Storm-album, er Martin Lodewijk (kendt fra serier som bl.a. Agent 327), og han gæstede faktisk Danmark til tegneseriefestivalen i Baltoppen i Ballerup i 1994, hvor jeg var så heldig at få både et dansk og et britisk Storm-album signeret af ham.

Don Lawrence har også tegnet en vikinge-serie ved navn Karl The Viking, men den er desværre meget svær og dyr at få fat i. Alt i alt må man sige at Lawrences værk er karakteriseret af en forkærlighed for at blande fortid og fremtid. Når man læser hans ting, er det dog mest de imponerende flotte, næsten malede tegninger, man lægger mærke til. Lawrence må siges at tilhøre den kontinentaleuropæiske tradition mere end den anglo-amerikanske, fordi han giver tegningerne – den kunstneriske side – førsteprioritet og historien andenprioritet.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.21

Dette indlæg blev udgivet i Science Fiction, Tegneserier og tagget , . Bogmærk permalinket.