Obskuriøst X

Obskuriøst X
Redaktør: Henrik Larsen
Fanzine 2006, 32sider, 30kr

”Om det vi holder af” er undertitlen og det sammenfattende tema i dette tiende nummer af Henrik Larsens fanzine Obskuriøst. Et ganske bredt tema – men heldigvis har Larsen og hans stab af freelance-medarbejdere sunde interesserer, og som sædvanlig er Obskuriøst et underholdende bekendtskab… hvis man da ikke er typen, som kun holder af ”rigtig” litteratur og mener, at film helst skal blåstemples af eksperterne, før de er værd at se. Obskuriøst-flokken er psykotronikkens fortalere, og her gør andre kvaliteter sig gældende.

Oprindelig var meningen med Obskuriøst at formidle kultfilm, men fem år er gået siden nummer 0, og stilen er blevet mere personligt og er nok også blevet krydret med lidt mere nostalgi. Så her breder indholdet sig fra Candice Bergen til Doctor Who. Det, der nok mest kendetegner indholdet, er entusiasmen, og i mine øjne kan lige netop den dimension rette op på meget, selv om der måske er tekniske fejl fra forfatte-rens side eller manglende interes-se fra læserens. Angående det sidste overraskede jeg mig selv med at læse en artikel om Talking Heads fra ende til anden.

Men der er selvfølgelig opture og nedture – med så blandet et materiale skal man være et yderst sammensat menneske for at finde alt lige interessant. Men lad mig straks udpege de stykker, som jeg personligt finder blandt bladets perler – ikke i prioriteret rækkefølge:

”Tid til Doctor Who” af Joachim Larsen er noget nær det perfekte stykke entusiast-litteratur. Ikke alene er der gennemgang og anmeldelser af flere Doctor Who-udgivelser, men også en spæn-dende udredning af de tekniske problemer med og konsekvenser af diverse konverteringer til forskellige formater. Min egen viden om den gode Doktor er desværre håbløst fuld af huller, men Larsen (ikke at forveksle med redaktøren) forstår her at formidle noget af den kraft, der har gjort serien til en klassiker.

”Rapport om en forfatter” er Frank Brahes lidt flagrende præsentation af forfatteren Tage Eskestad. Igen er der den velsignende entusiasme, og Brahe gør det tydeligt, at Eskestads forfatterskab fortjener en renæssance og i al fald et nærmere kig. Han giver en solid baggrundspræsentation af forfatterskabet og binder derefter bøgerne godt sammen. På baggrund af den artikel alene bør Eskestads bøger liste sig længere frem i læsernes reoler (hvad de har gjort i mine).

Anmeldelsesdelen i Obskuriøst 10 er delt op i to: filmdelen, der er lidt kort efter min mening (to interessante film (Bordellet og Operation Ganymed), et soundtrack og Land of the Dead, som simpelthen er for lettilgængelig i forhold bladets øvrige indhold), og ”Den psykotroniske bogreol”, der helt klart ikke fylder nok. Her har Thomas Winther lavet en guidet rundtur i københavnske antikvariater med mulighed for scoops – det er en artikel, man burde fotokopiere til sine egne bogjagte, gerne kombineret med et kort. Erling Søby gennemgår Metabaronen, og redaktøren selv åbner døren for nogle af samlersindets afkroge (ikke så dystert, som det lyder, men ganske underholdende).

Resten af bladet går fra det interessante til de indlæg, der simpelthen er uden for undertegnedes interessesfære. Emnerne spænder så vidt som musik, westerns, krimier og personlige små rejseberetninger. Alt i alt en god oplevelse, som en weekend med vennerne.

Redaktøren bruger lidt plads i lederen til at begræde, at den kultur, Obskuriøst startede som en del af, er mere eller mindre forsvundet, overhalet af internet, DVD’er og andre slige forandringer. Jeg føler dog blot, at det sætter mere fokus på redaktørens rolle – Obskuriøst kunne for så vidt lige så godt eksistere alene på internettet (om end jeg personligt foretrækker en papirversion), men det afgørende element er redaktøren og den ånd, han bibringer til projektet. Her er det Henrik Larsen, der står som det samlende element, og det er ham, der har skabt en kontinuitet igennem bladets adskillige forandringer, og det er grundet hans entusiasme, at det spredte indhold i Obskuriøst 10 kan fremstå som et samlet hele. Det må dog indrømmes, at det er tæt på at falde fra hinanden (og det samlende tema virker også, som om det er klistret på som en eftertanke). I en perfekt verden ville redaktøren have nok materiale til at lave en klar linie i bladet, men indtil videre må vi nok leve med, at artiklerne er hæftet til hinanden med metaforiske elastikker. Det er nu heller ikke så dårligt – man kommer nogle gange til at læse ting, man ikke havde forventet.

Efter at den trykte udgave er blevet udsolgt har redaktøren lagt det til download på sin webblog:
www.samlersind.dk/lister/obsx-net.pdf

Anmeldt af Janus Andersen i Himmelskibet nr.13

Dette indlæg blev udgivet i Fanzines, Magasiner og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *