Castle Freak

Castle Freak
Film, 1995
Instruktør: Stuart Gordon
Medvirkende: Jeffrey Combs, Barbara Crampton mfl.
DVD fra Another World Entertainment

Stuart Gordon har efterhånden en del H.P. Lovecraft filmatiseringer bag sig (bl.a. Re-Animator, From Beyond). Fælles for dem alle er, at de har en god mængde splat, og selvom der er en del referencer til novellerne, så er der mere Gordon over filmene end der er Lovecraft. Der er dog heller ikke særlig mange af Lovecrafts historier, der direkte vil gøre sig godt på film, så det vil altid være nødvendigt at tilpasse historien til filmmediet. Noget andet, der også oftest gør sig gældende, er at novellerne ofte er så korte, at der ikke vil være stof til en hel film i dem. Dette gør sig også gældende for novellen ”The Outsider”, som er den Castle Freak bygger på. I novellen møder vi en person, der sniger sig rundt i et gammelt slot, og ikke er i kontakt med andre, for så til slut at finde ud af at han bestemt heller ikke er som andre.

I filmen møder vi to kendinge fra Gordons film nemlig Jeffrey Combs og Barbara Crampton (der også begge var med i Re-Animator og From Beyond). I Castle Freak spiller de et ægtepar i et knirkende ægteskab. Han har arvet et gammelt slot fra noget fjern familie, og har nu taget sin kone og blinde datter med til slottet. Grunden til det knirkede ægteskab er en trafikulykke, der skyldes Reillys (Jeffrey Combs) spritkørsel, noget hverken konen eller han selv kan tilgive, da parrets søn omkom herunder. De er taget til slottet som en ferie, men også for at få det solgt, da de ikke lige står for, at flytte ind på et middelalder-slot i Italien.

Gamle slotte har dog altid hemmeligheder, og således også dette. I katakomberne derunder holdes et misfoster af en skabning indespærret og gemt væk. Han har været underkuet i mange år, men nu da den tidligere ejer er død, er det lykkedes for skabningen at undslippe sit fængsel. Han bevæger sig nu rundt i slottet om natten, og kommer bl.a. i kontakt med den blinde datter. Det at hun er blind og ikke (i starten) reagerer negativt mod skabningen redder hendes liv, mens andre der krydser dets vej ikke er så heldige. En af de uheldige er landsbyens prostituerede, hvilket giver Reilly et gevaldig problem da han havde bragt hende til slottet, og havde været sammen med hende inden mordet. Han ender nu ikke kun med at måtte forsøge at beskytte sin famille, han bliver også anklaget for mordet.

Filmen har ikke meget med novellen at gøre, så man skal mere være til Gordon og Combs end til Lovecraft for at være målgruppen. Er man til film af/med de to herrer så er den derimod bestemt værd at se. Det kan godt være at Combs ikke kan spille mange forskellige roller, men den han kan gør han godt, om det så er som Re-animatoren Herberth West, som H.P. Lovecraft (I Necronomicon) eller som Edgar Allan Poe (The Black Cat), eller her som John Reilly så gør han det godt og altid værd at se.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.26

Dette indlæg blev udgivet i Film, Horror og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *