Kaspar Colling Nielsen : Mount København

Mount København
Fortællinger af Kaspar Colling Nielsen
Gyldendal 2010

Denne bog består af 17 fortællinger, der alle finder sted omkring bjerget Mount København. Bjerget er et kunstigt bjerg bygget over en 200 årig periode, og som nu er scene for et helt nyt dyreliv, en turistattraktion, samt hjemsted for en masse mennesker. Bjerget er 3500 meter højt og opført på Avedøre Holme, og har en omkreds på 55km. Bjerget er således kun en del af rammen for fortællingerne, men ved at der imellem hver fortælling er et tekst­mellemstykke bliver bogen også til bjergets historie.

Fortællingerne er alt fra små pudsigheder om at spise et æble, til science fiction historier om hvordan det er at have to sultne, og kræsne, rumvæsner boende i sit hjem. Der er også skildringer af kærlighed og forhold, men også her er der en anderledes vinkel end normalt. I fortællingen ”Vampyren” påtager en mand sig ikke blot sin kones problemer, men også de kilo som hun skiller sig af med.

Den første fortælling er ”Pelikanen”, hvilket er beretningen om en mand der har så brændende et ønske om at leve som en fugl, at han via kirugi får påsat vinger. Ved også at få fjernet sine ben lykkedes det ham at blive i stand til at flyve. Han går igen i andre af fortællingerne, og det bliver berettet hvordan han skaber en industri hvor mennesker bliver omdannet til fuglemennesker.

”Magneto” starter med sætningen: ”På grund af en kontinuerlig række af større og mindre ydmygelser gennem et langt liv, var Flemming Aksel Møller blevet magnetisk”. Han bliver med tiden mere og mere magnetisk, så hvor han først har kapsler o.l. klæbende på sig når han kommer hjem, udvikler det sig til at metalgenstande kommer flyvende til hans hus om natten.

I ”Tennismesteren” formår Kaspar Colling Nielsen at gøre beskrivelsen af en tenniskamp spændende, hvilket ikke kun er spændingen om kampens udfald, men i lige så høj grad om de personlige konsekvenser, det får for den spiller der har strammet sin ketcher med tarmene fra en dansk bjergkat.

Bjerget er primært beboet af de rige, da det er meget dyrt at flytte ind i husene. I ”Grønlænderproblematikken” hører vi dog om en flok grønlændere der er flytte ulovligt ind på bjerget. Det er lykkedes dem at holde sig skjult for politiet ved at have bygget nogle hytter der er næsten perfekt camoufleret. Da konsortiet der driver bjerget erkender at de ikke kan slippe af med de ulovlige beboere, har de et meget alternativt forslag til at løse problemet.

Fortællingerne er en blanding af person og hændelsesskild­ringer. Der er således en stor variation i fortællingerne, men de har alle en fantasifuld stemning over sig, og det at de alle foregår rundt om bjerget gør at de kommer til at hænge sammen, og ikke blot fremstår som en novellesamling.

Bogen er blevet rigtigt godt modtaget og har fået rigtigt gode anmeldelser. Jeg kan kun melde mig i flokken af anmeldere der vil anbefale denne bog. Den er fantasifuld, spændende og weird på den helt rigtige måde.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.26

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *