Troja

Troja
Instruktør: Wolfgang Petersen
DVD 2004, Widescreen Edition
Medv.: Brad Pitt, Eric Bana, Julian Glover, Orlando Bloom, Brian Cox, Peter O’Toole m.fl.

Så kom storfilmen Troja på DVD 18. januar 2005. Jeg syntes at den skulle anmeldes her, selvom instruktøren faktisk har fjernet de fantastiske elementer fra historien.

Jeg vil starte med at sige at jeg syntes at det er en fantastisk god film. Den er utrolig flot udført og skuespillerne spiller godt.

Hektor og Paris, der er sønner af Kong Priamos af Troja, besøger den græske konge Menelaos, som faderen lige har sluttet fred med. Under besøget forfører Paris kong Menelaos kone Helene, og hun følger med Paris hjem. Menelaos går til sin bror Agamemnon, som længe har ønsket krig med Troja for at vinde mere land. Agamemnon bruger historien til at kalde alle Grækenlands konger til krig mod Troja for at bringe Menelaos kone hjem. Med i hæren er Akilleus som hader Agamemnon, og hadet bliver endnu større da Agamemnon prøver at stjæle den pige som Akilleus har vundet som krigsbytte og er blevet forelsket i. Det meste af krigen sidder Akilleus derfor og surmuler i sit telt, indtil hans fætter tager Akilleus rustning på og bliver dræbt af Hektor. Derefter dræber Akilleus Hektor, og til sidst vinder Grækerne ved listen med ‘Den Trojanske Hest’. Det burde ikke komme bag på nogen, så det er vel ikke rigtigt en spoiler.

Historien er baseret på Homers digt Iliaden. Et digt, der viser gudernes store magt i verden. Faktisk er alt der sker i den krig, baseret på gudernes indgriben i vores liv. Desværre har filmselskabet valgt at fjerne guderne totalt fra handlingen. Det er sådan set ok, men så syntes jeg at man skulle have forsøgt at lave et seriøst forsøg på at omskrive historien som den kunne have forekommet i virkeligheden. Det har man heller ikke villet. Filmselskabet syntes f.eks. at den by som man udgravede ved Troja, ikke var storslået nok til deres film. Jeg syntes at man skulle have valgt enten at tage de fantastiske elementer med eller at lave det historiske arbejde bedre. Det virker f.eks. underligt at Apollons telt er prydet af en stor ægyptisk udseende sta-tue. I filmen bliver folk dræbt, som i Iliaden overlever, og folk der i Iliaden bliver dræbt, overlever i denne film. Mange gange syntes jeg ikke rigtigt at der er en grund til det plotmæssigt.

Jeg har købt 2 disk Widescreen Edition, forskellen på denne udgave og den anden udgave, som kun har en disk, er at 2 disk-udgaven har en smule ekstramateriale. Det er ikke noget storslået ekstramateriale, blot det der normalt er med i normale DVD-udgaver af nyere film. Jeg ved ikke om det er de 50 kr. værd, der er forskellen på versionerne. Jeg tror at udgiverne har ønsket at være med på bølgen af ‘Special Editions’ som er skyllet ind over DVD-markedet i de senere år, men de har ikke gidet lave noget specielt til DVD’en.

Men som sagt er det en fantastisk god film, selvom jeg har nogle reservationer over for den. Køb den.

Anmeldt af Kim H. Pierri i Himmelskibet nr.5

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *