Terry Pratchett’s Hogfather

Terry Pratchett’s Hogfather
Tv-miniserie, UK 2006, 189 min
Instr.: Vadim Jean
Medvrk.: Marc Warren, Michelle Dockery, David Warner, Joss Ackland, m.fl.

“Everything starts somewhere – although many physicists disagree.”

På Terry Pratchetts Discworld er der ikke jul, men der er noget der ligner til forveksling: Hogswatch (vel nok et ordspil på forfatterens mening om julen: hogwash!), med tilhørende ‘julemand’, nemlig Hogfather, hvis julekane er trukket ikke af rensdyr, men af vilde orner. På Discworld findes der i følge denne miniserie (jeg har ikke læst bogen) to naturkræfter: fornuft og tro. Normalt sameksisterer de, men fornuftens beskyttere – the Auditors of Reality – har besluttet at nu skal det være slut med tro, så de hyrer the Guild of Assassins til at slå det primære symbol på tro ‘ Hogfather – ihjel. Det er ikke sådan ligetil, men en ung, afstumpet snigmorder, Teatime (udtales ”Tay-a-thai-may’), er lige den rette til jobbet, som han ‘for sjov’ har planlagt længe. Det er en kompliceret, men yderst effektiv plan, som i det store hele lykkes. Men uden tro tror folk ikke at solen står op, og Death himself bliver så nødt til at overtage Hogfathers rolle og tage rundt med gaver til børnene, i et forsøg på at få dem til at tro på Hogfather igen, så han – og solopgangen – kan bringes tilbage. Et ganske sjovt koncept med en del sjove ideer og detaljer og tydeligvis produceret på et bemærkelsesværdigt højt budget efter britiske standarder (man formoder at der er amerikanske midler involveret), men i sidste ende er den desværre halvkedelig og langtrukken, og komikken er slet ikke komisk nok. Eller måske har jeg bare den forkerte form for humor. Desuden virker det som om den er forvirret omkring sit målpublikum. Den ser ud til at være henvendt til ret unge mennesker, men indeholder også nogle ganske grove, blodige og ulækre elementer. Ikke særlig afbalanceret, efter min mening. Men for Pratchett-fans er det givetvis en anden snak – IMDb’s rating er 7.9. Min karakter: 6 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.14

Dette indlæg blev udgivet i Film, tv-serie og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *