Special

Special
Film, USA, 2006, 77 min.
Instr. Jeremy Passmore & Hal Haberman
Medvrk.: Michael Rapaport, Josh Peck, Paul Blackthorne, m.fl.

“I come from a future that will no longer exist.”

Special er en lavbudgets indiefilm om en parkeringsvagt (som også er tegneseriefan) der deltager i et medicinsk eksperiment, hvor han skal tage piller designet til at højne hans lave selvtillid. I stedet udvisker medikamentet hans evne til at skelne mellem fantasi og virkelighed, og han begynder at tro på sine superheltefantasier; han begynder at tro på at han har superkræfter. Men det har han bare ikke. Ikke desto mindre begynder han at patruljere gaderne i et grimt hjemmelavet kostume for at bekæmpe kriminalitet. Da han ikke kan finde nogle forbrydelser, handler han i stedet ud fra fantasier om at tilfældige mennesker planlægger røverier og lignende. Efter et stykke tid, hvor han bl.a. forsøger at indhente råd fra de nørdede ejere af den lokale tegneseriebutik, finder medicinfirmaet frem til ham og forsøger at få ham til at holde op med at tage deres piller. Han nægter, og hans hallucinationer tager til, hvilket bl.a. får ham til at tro at han møder en anden udgave af sig selv fra fremtiden, som taler i netop de kliché-vendinger som tegneseriebutiksejerne gjorde grin med (se citat), men som han selv tror er ægte. Til sidst indser han dog, med en venindes hjælp, at han er syg, og begynder at se virkeligheden i øjnene. Men, bedst som han affinder sig med at han bare er et almindeligt menneske som ikke kan gøre nogen forskel, så dukker det onde medicinfirma op og forsøger at slå ham ihjel ved at køre ham over, gentagne gange. Men han dør ikke. Han rejser sig trodsigt op igen hver gang. The End.

Slutningen er selvfølgelig symbolsk; hans nyfundne selverkendelse har givet ham modet og beslutsomheden til aldrig at give op, uanset hvor håbløst det hele ser ud. En meget tilfredsstillende slutning.

Michael Rapaport er utrolig god i hovedrollen. Han er den perfekte type til at spille naiv, godtroende og tragikomisk; jeg tvivler på at nogen kunne spille denne rolle bedre. De andre skuespillere er også fine, og filmens struktur generelt særdeles velfungerende. Det eneste jeg kan kritisere ved den er at tegneseriefans – både hovedpersonen og ejerne af tegneseriebutikken – karakteriseres som mere eller mindre psykotiske, hvilket jeg må sige er noget jeg ikke kan genkende fra den virkelige verdens tegneseriefandom. Men alligevel en god og tankevækkende film. Karakter: 8 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.14

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *