Serenity

Serenity
Film, USA 2005, 119 min.
Instr.: Joss Whedon
Medv.: Nathan Fillion, Summer Glau, Adam Baldwin m.fl.

I begyndelsen af april udkom Serenity i en flot dansk DVD-udgave, som i skrivende stund (ca. 1. maj) havde nået nr. 11 på den danske DVD bestseller-liste. Den oprindelige tv-serie, Firefly, led som bekendt en krank skæbne da den blev sløjfet efter 13 episoder. Men med nærværende biograffilm er den genopstået som en fugl føniks fra asken, og en mere imponerende sf-film skal man lede længe efter. Velskrevet, velspillet og velproduceret; Serenity er en film med vedvarende spænding, gode klimakser og store præstationer fra alle medvirkende. Godt med historie, stærke personbeskrivelser, helt sammenhængende med tv-serien, og en helt enestående flot visuel dimension.

Vi følger besætningen på rumskibet Serenity, som flygter fra den mere eller mindre onde Alliance, som vil have fat i vidunderbarnet River, der er blevet ufrivilligt konditioneret som superspion af Alliancens skumle efterretningstjeneste. En både fysisk og mentalt superkompetent Alliance-agent, kun kendt som The Operative, forfølger vores antihelte, og så er der dømt konstant højspændt rum-action.

Skal man komme med kritikpunkter, så kan det irritere at to gode figurer fra tv-serien dør uden specielt god grund, hvoraf man aldrig får nogen forklaring på gåderne omkring den ene. Yderligere kan man sige at der er lidt forvirring omkring hvorvidt vores ‘helte’ egentlig er helte; nogle mener at en af pointerne med denne besætning i dette univers, er at de er ‘the bad guys’, men det synes jeg nu heller ikke fremgår særligt klart. Men så er der måske nogle ting at bygge videre på i eventuelle fortsættelser.

Den danske DVD indeholder godt med dejligt ekstramateriale. Der er en audio commentary, slettede scener, outtakes, en ‘Future History’ feature om Fireflyuniversets baggrund og historie, og tre små behind-the-scenes dokumentarfilm. Det er en DVD der varmt kan anbefales.

Serenity er ganske indiskutabelt den fedeste science fiction-film der er lavet siden de to første Matrixfilm. En ren fryd. Karakter: 9 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.10

Dette indlæg blev udgivet i Film, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *