It Came from the West

It Came from the West
Western/horror/komedie/dukkefilm,
instr. Tor Fruergaard, Danmark
2007, 17 min.
Zombiewestern.com
pris 99 kr. (dvd) eller 49 kr. (download).

”Ikke for svagpissere” lyder filmens tag-line. Den er da også én af de mere voldelige (og racistiske. Og bandende. Og …) film jeg har set i år, men det er altså kun dukker det går ud over. Jeg vil ikke sætte nogen aldersgrænse på – det eneste der kræves for at nyde filmen, er en veludviklet sans for ironisk humor.

Undertegnede så filmen på Eurocon 2007 og var behørigt imponeret. Der er virkelig blevet satset på kvalitet frem for kvantitet. Dukkeføringen er af internationalt format, og er efter min mening endnu bedre end f.eks. ”Strings” eller ”Team America”. Der er fyldt med blod og eksplosioner, og dette fungerer ikke mindst fordi der er blandet noget grafik ind over, som slører for at ikke alle våbnenes dele er bevægelige. Jeg har førhen været ret afvisende over for effekter der ikke blev lavet ”on screen”. Nu ved jeg at det kun skyldes at andre instruktører ikke bruger CGI’en ligeså elegant og sparsomt.

Bortset fra at den er utroligt kort, er der intet at udsætte på den – og dens korthed til trods, får karaktererne hurtigt liv. Hele filmen centrerer i virkeligheden om en klassisk far-søn konflikt.

Drengen Virgil lever et hårdt liv i det vilde vesten, for han bliver ikke regnet for noget, og han er ikke vild efter at slå indianere ihjel. Kort sagt, er han en svagpisser. Men da de bliver angrebet af de levende døde, får han en chance for at få sig noget respekt.

Stemmeføringen er i øvrigt også perfekt, især farens vest-jydske (vistnok), øger identifikationen med karaktererne. Hvem kender ikke ham dér jyden, der altid lige skal vise hvordan man gør det ornligt? Det danske ordforråd udnyttes rigtigt godt til at øge humoren. Selv om filmen således er pære-dansk, og der sikkert går noget sjov tabt i oversættelsen, er den alligevel af et afgjort internationalt format.

Men nok omsvøb! Dette er årets sjoveste film! Så dansk, og alligevel så universel! Som Tue ville sige… ti ud af ti.

Anmeldt af Rasmus Wichmann i Himmelskibet nr.15

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *